MENIU

Timmermans: După 10 ani de progrese este trist că România aleargă în direcția greșită

Frans Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat, din păcate, România face pași înapoi în ceea ce privește Justiția. ”Vedem regres regretabil”, a spus acesta.

Frans Timmermans a afirmat că România trebuie să suspende implementarea legilor Justiției. Conform acestuia, după 10 ani de progrese este trist că România face pași înapoi.

”Dacă ne uitam la ultimii 10 ani, observam un progres remarcabil, iar acum vedem regres regretabil”, a mai spus acesta.

Timmermans mai spune că trebuie ca presa să poată funcționa liber. Conform lui, presa reprezenta una dintre primele temelii ale oricărei democrații. ”Trebuie ca presa să poată funcționa liber. Comisia va urmări progresul, nu luam aceste măsuri pentru a pedepsi pe nimeni, ci doar pentru a ajuta”, a spus Timmermans. 

”Sunt foarte puține progrese și sunt și pași făcuți înapoi. Este păcat că pe ultima sută de metri alergătorul merge în direcția greșită”, a spus prim vice-preşedintele Comisiei Europene.

Frans Timmermans mai spus că Guvernul român trebuie să revizuiască Legile Justiției și să ia în considerare recomandările primite.

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei si asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al UE în ansamblul său", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

”În România am văzut în ultimele 12 luni foarte puțin progres și chiar regres. Suntem într-un maraton ar fi păcat ca pe ultimele sute de metri maratonistul sa cedeze”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă există șansa să fie declanșat Art. 7 în cazul României, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus: ”nu exită nicio discuție despre declanșarea Art.7 în cazul România”.

”Dacă citiți ce am scris în ulimii 11 ani, noi consideră că s-au realizat multe în România. La fel spun și despre sectorul judiciar. În ultimii ani, nu numai că lucrurile au încetinit, dar au luat-o înapoi, s-au făcut regrese”, a declarat acesta.

Timmermans mai spus că în societatea românească există o tendință foarte puternică de luptă împotriva corupției. ”Trebuie să ne ținem pe poziții și să ajutăm cetățenii care doresc să lupte împotriva corupției”, a spus acesta.

"Au existat în ultimii ani mai multe guverne care au urmat foaia de parcurs, sperăm că și acest guvern o va face. S-au făcut însă foarte multe și trebuie să folosim acest mecanism ca o bază. În orice stat lupta pentru statul de drept e grea. Dacă vă uitați la rapoartele scrise în ultimii zece ani au fost realizate multe în România în lupta împotriva corupției și în justiție.Problema este că în ultimul an lucrurile au încetinit. Nu fiți descurajați, trecem acum printr-un moment dificil, dar trebuie să susținem populația României care vrea justiție", a mai spus Frans Timmermans.

Raportul Comisiei UE lovește în plin guvernul: ”Regrese în România”. Recomandări suplimentare

Mai multe articole despre:
justiţie raport MCV Frans Timmermans