Concluziile lui Timmermans, extrem de dure și fără loc de întors: "N-o luați ca pe o amenințare"
Frans Timmermans, al doilea om din Comisia Europeană, a rămas la fel de intransigent cu privire la derapajele României în materie de justiție și după întâlnirea de marți seara cu Viorica Dăncilă și Tudorel Toader. Independența justiției ar putea fi afectată și lupta anticorupție frânată în urma acestor reforme, a declarat Timmermans care a precizat clar: dacă trebuie, Comisia Europeană ar putea apela și la "alte mijloace". Nu este o amenințare, a precizat al doilea om din CE, dar referirea este cât se poate de clară la articolul 7 din tratatul UE.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a fost extrem de tranșant în concluziile expuse la finalul dezbaterii din Parlamentul European.
Timmermans a explicat că nu este vorba de un atac la adresa României, ci de o critică la adresa Guvernului de la București.
"Am văzut foarte îndeaproape tot ce s-a intamplat în România. Acum 30 de ani, poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. A moștenit acest sistem, țara era condusă de un dictator. La 30 de ani distanță și vedem unde a ajuns România astăzi, s-au facut progrese enorme, dincolo de compozitia Guvernului.
De ce mă îngrijorează? Suntem pe ultima sută de metri și riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât lupta anticorupție să nu mai fie întoarsă înapoi, riscăm să mergem în direcția opusă și să distrugem realizările.
Dacă vorbim despre aceste lucru e pentru că ne pasa ce se întâmplă cu poporul român. Vrem să ne asigurăm că sistemul este bazat pe democrație și corupția e eliberată din societate.
Vreau să le amintesc celor care s-au referit la MCV, vă rog să vă uitați și la recomandările de anul trecut și de luna viitoare. Reprezintă un traseu foarte bun către acest caracter ireversibil al reformelor.
Voi continua dialogul, nu am putut să tratez foarte precis, din cauza limitărilor de timp, fiecare întrebare și critică pe care o avem, dar voi fi foarte meticulos și precis de acum înainte și voi transmite punctual Guvernului și îi voi cere să raspundă la întrebări.
Miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul U.E și la fel de importantă pentru poporul român. Dacă trebuie, Comisia va fi brutal de sinceră. Dacă trebuie să folosească alte mijloace, o facem. Nu e o amenințare, dar suntem gardienii tratatelor și ne luăm
ne luăm rolul foarte în serios.
Am senzația de deja vu iar și iar. Când eu critic pe cineva aud mereu "standarde duble" sau că un atac asupra Guvernului, ci asupra unei țări. Am făcut o evaluare foarte la rece și am analizat propunerile de schimbare a legislației și facem acest lucru pentru poporul român.
Tratăm fiecare stat în funcție de specificul său, ne uitam la fapte. Vreau să avem succes și cer să păstreze dialogul deschis și să asculte recomandările", a spus Timmermans la finalul dezbaterii de miercuri.
......
Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei.
"Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele autorităţilor române, refomele legilor justiţiei şi codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina justiţia. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtăşeşte. CE are o abordare clinică şi nepărtinitoare. În ceea ce priveşte legile justiţiei, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM şi statutul magistraţilor. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Ştiu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că marţi, înainte de dezbaterile de miercuri de la Strasbourg privind România, a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene despre protocoalele dintre SRI şi instituţii din Justiţia din România. Toader a precizat că discuţia a fost una „bună spre foarte bine" şi că speră ca abordarea publică de miercuri să nu difere de cea din cadru discuţiei de marţi cu reprezentanţii României.
„Să nu ne surprindă dacă prim-vicepreşedintele, în discursul pe care-l va avea mâine, va exprima semne de întrebare cu privire la funcţionalitatea, natura şi rolul pe care aceste protocoale l-au avut în activitatea de înfăptuire a justiţiei" a spus Tudorel Toader.
Parlamentul European, în plenul reunit la Strasbourg, dezbate miercuri situația din România privind respectarea statului de drept, ședință la care a fost invitată și premierul Viorica Dăncilă.