MENIU

Timișoara, primul oraș la un pas de COLAPS, din cauza facturilor uriașe la încălzire. Primăria are de plătit un milion de euro la 2 zile

Incalzire la calorifer

Timișoara este primul mare oraș din țară care este în pragul colapsului financiar din cauza facturilor uriașe ce trebuie plătite furnizorului. După ce prețul gazului a crescut, în interval de o săptămână, de la 550 la 833 lei MW/oră, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că nu poate face față unor facturi care ajung la 2 milioane de lei pe zi.

„Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile sunt în jur de două milioane de lei pe zi. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, a anunțat, miercuri, edilul Timișoarei.

Marți, o școală din Timișoara a suspendat cursurile pentru că era prea frig în sălile de clasă, iar numeroși timișoreni s-au plâns perețele de socializare că le este frig în case, potrivit pressalert.ro.

Primarul cere sprijin de la București pentru a ieși la liman. „Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, a mai precizat Fritz.