MENIU

Timișoara, în continuare fără căldură. Directorul Maternității Bega: Am reușit performanța să despărțim nou-născutul de mamă ca să acoperim INCOMPETENȚA celor care ne-au adus în această situație

Bebeluș

Situația este tot mai gravă în Timișoara. Primarul municipiului, Dominic Fritz, a anunțat în această dimineață pe pagina sa de scoializare că problema încălzirii nu a fost rezolvată. Furnizorul de gaz cu care ar fi trebuit să semneze contractul ar fi refuzat în ultimul moment. Peste 50 de mii de locuințe, spitale și școli sunt acum fără căldură. Între timp, frigul din case a făcut și o victimă. Un bărbat a murit noaptea trecută, iar fiica sa a ajuns în stare gravă la spital. Cei doi locuiau împreună într-un apartament și încercau să se încălzească de la aragaz. Directorul Maternității Bega din Timișoara, medicul Marius Craina, a spus că nici unitatea medicală pe care o conduce nu are de aproximativ 48 de ore apă caldă și căldură, acestea fiind - spune doctorul niște "condiții minime într-o țară europeană", respectiv "într-un oraș european pentru siguranța mamelor și a nou-născuților care sunt internați în acest moment în maternitate". 

"Este într-adevăr o situație dramatică pentru că trebuie să asigurăm obligatoriu un confort termic acestor categorii speciale de paciente numite mame. (...) Să nu uităm că vorbim de nou-născuți de la câteva ore până la câteva zile, cu o sensibilitate crescută și un risc enorm de mare la aceste probleme. 

În aceste zile, pentru mame, am reușit să achiziționăm și să fim sponsorizați cu pături suplimentare și cu saci de dormit astfel încât să le asigurăm un confort termic și, pentru prima oară, în istoria maternității care funcționează în sistem de rooming-in, adică nou-născutul stă lângă mama imediat după naștere, nou-născuții au fost preluați în secția de Neonatologie și ținuți în incubatoare, unde  sunt asigurate condiții termice corespunzătoare. 

Practic am reușit performanța ca în 2021 să despărțim nou-născutul de mamă ca să acoperim incompetența celor care ne-au adus în situația asta. Să vină să le explice mamelor de ce nu stau copiii cu ele (...). Să le explice că stau de câteva ore și câteva zile nespălate în saloane și trebuie să le asigurăm igiena minimă într-o unitate sanitară a României anului 2021", a afirmat managerul unității medicale. 

Medicul a spus că, dat fiind faptul că rețeau electrică a spitalului este foarte veche, nu li s-a permis pacienților să aducă de acasă surse de căldură suplimentare. 

"Este o clădire de peste o 100 de ani vechime, este supraîncărcată. Avem o vigilență crescută în această perioadă privind rețeau electrică și nu permitem sub nicio formă de acasă. Mergem, stăm de vorbă, discutăm, analizăm fiecare pacientă în parte astfel încât să îi asigurăm confortul. Îmi aduc aminte de o situație de acum 31 de ani, de pe vremea lui Ceaușescu, când am pus pacientele la coadă ca să ăși facă duș (...)", a arătat acesta. 

Marius Craina susține că deși se știa de această problemă uriașă care afectează în prezent 50.000 de persoane, precum și pacienții din spitale nici măcar nu au fost "informați, avertizați" în legătură cu situația prin care urmau să treacă, astfel încât să încerece să ia "anumite măsuri care să atenueze măcar o parte din efectele dezastruoase".

"Este incredibil  nu te ocupi de sitalele de stat, de pacienți,  îți bați joc în asemenea hal de oamenii bolnavi, de oamenii internați", a mai spus medicul, subliniind că, spre norocul unității medicale pe care o conduce, în sălile de nașteri, respectiv cele de operație sunt dotate cu aer condiționat. "În sala de operație este confort termic, dar nu suficient", a conchis acesta.