TIFF, fără buget de la Ministerul Culturii la a 13-a ediție
Festivalul de Film Transilvania (Transilvania International Film Festival - TIFF) nu a primit deocamdată sprijinul tradițional de la Ministerul Culturii, a declarat luni, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, Tudor Giurgiu, președintele festivalului.
Acesta a precizat că a avut o discuție cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care i-a spus că nu a găsit în buget, la preluarea mandatului, sume prevăzute pentru evenimentele mari care se vor organiza în acest an.
'Am discutat recent cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care spunea că a moștenit o situație unică, în buget nu a fost prins niciun leu pentru evenimentele mari, nici pentru cele mici. Vom afla curând, ca urmare a consultărilor cu Guvernul, dacă va fi emisă o hotărâre prin care atât TIFF, cât și Festivalul de Teatru de la Sibiu să primească alocările tradiționale. Ne bazăm pe noroc, pe hazard și sper că situația aceasta extrem de ciudată să se rezolve', a precizat Tudor Giurgiu.
Bugetul estimat al TIFF, care este cel mai mare eveniment de acest gen din România, este de aproximativ 1,3 milioane de euro. Contribuția obișnuită a Ministerului Culturii era de aproximativ 2 milioane de lei pe ediție.O altă noutate a festivalului de anul acesta, ajuns la cea de-a 13-a ediție, este renunțarea la proiecțiile din mall-uri. În schimb, vor fi proiectate filme în sala Universității Sapientia, care are și o facultate de film și la Cercul Militar din Cluj-Napoca, aflat în apropierea cinematografului Victoria.
Un alt loc în care vor avea loc proiecții, unul nonconformist, va fi un fost depozit de filme al RADEF. Locul respectiv este acoperit din abundență cu mii de metri de peliculă, începând din curte, pe garduri sau prin copacii aflați aici. Copiii foloseau, până nu demult, pelicula, pe post de saltea, pentru a sări de pe acoperișul unei clădiri din curte și a ateriza pe ea. Locul a fost redescoperit în urmă cu aproape doi ani de un tânăr cineast, iar apoi, fiind prezentat în presă și pe rețelele de socializare, a devenit rapid interesant și straniu, într-o epocă în care pelicula, ca și suport pentru film, pierde teren în fața tehnicilor digitale, susține sursa citată.
În acest spațiu, care va fi igienizat cu ajutorul Primăriei Cluj-Napoca, va fi organizată, în cadrul TIFF, o dezbatere despre rolul cinematografiei dar și despre importanța existenței sălilor de cinema.
Pe 31 mai, de la 20.30, este programată aici o proiecție specială, urmată de un documentar despre vechile săli de cinema din România.
Anul acesta, la TIFF vor fi prezentate 220 de filme din 55 de țări, dintre care 190 lung-metraje.