MENIU

Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste "pofte" despre carențele de nutrienți din corpul tău

Specialiștii ne arată că alimentele pe care le preferăm sunt adesea revelatoare pentru ceea ce organismul nostru are nevoie. Căutăm să mâncăm anumite alimente dintr-un motiv. De fapt, medicii susțin că pofta intensă de a mânca un anumit lucru poate fi un semnal că organismului îi lipsește un anumit nutrient important.

Este important să facem distincția între senzația de foame și dorința inexplicabilă de a consuma un anumit aliment. Această dorință în mod special poate dezvălui carențe importante din organism și explica natura acestei pofte intense.

Ţi-e poftă de ciocolată?

Ciocolata este bogată în magneziu, aşa că o poftă intensă de ciocoată poate indica o deficienţă în acest element. În cazul femeilor, nivelul de magneziu scade în a doua jumătate a ciclului menstrual, putând fi şi la originea unor simptome ale sindromului premenstrual.

Compot de prune fără zahăr. Rapid și ușor de făcut! - Rețeta dietetică

Consumul de cantităţi mari de alcool, ceai, cafea sau băuturi răcoritoare acidulate poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de magneziu, explică Nicola Lowe, profesor de ştiinţe ale nutriţiei în cadrul University of Central Lancashire.

Înainte de a recurge la suplimente de magneziu, e preferabil să încercaţi să consumaţi alimente bogate în acest element: fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), legume cu frunze verzi, orez brun, pâine integrală, seminţe de dovleac. Dacă vreţi neapărat ciocolată, alegeţi una cu cel puţin 75% cacao, care conţine mai mult magneziu şi mai puţin zahăr.

Ţi-e poftă de gheaţă?

Oricât de ciudat ar părea, pofta de gheaţă poate să indice că suferi de anemie şi ai carenţă de fier. Nici doctorii nu înţeleg prea bine mecanismul din spatele acestei corelaţii; ar putea fi vorba despre faptul că gheaţa atenuează starea de inflamaţie de la nivelul gurii, asociată adesea cu carenţa de fier, spune prof. Lowe.

Dacă vă simţiţi lipsiţi de energie şi vă e poftă să mâncaţi gheaţă, mergeţi la doctor, pentru a controla dacă nu suferiţi de anemie.

La femei, menstruaţiile abundente pot reduce nivelul fierului în organism.

Cea mai bună sursă alimentară de fier este carnea roşie, deoarece fierul din ea se găseşte într-o formă care este uşor absorbită de organism. Sardelele sunt o altă sursă bună de fier, dar şi multe alimente vegetale conţin cantităţi apreciabile din acest element: pâinea integrală, smochinele, caisele, spanacul, broccoli şi lintea.

Alimentele toxice care ne îngroașă sângele - Foarte mulți le consumă în fiecare zi fără să știe

Ţi-e poftă de dulciuri?

Nu este exclus să ai un deficit de crom. Cromul facilitează, împreună cu insulina, pătrunderea glucozei în celulele corpului, explică prof. Lowe.

Când vă e poftă de dulciuri, consumul lor nu rezolvă problema, ba chiar o înrăutăţeşte, deoarece, după consumarea dulciurilor, corpul produce multă insulină pentru a metaboliza zahărul şi urmează o scădere bruscă a nivelului de zahăr în sânge, ceea ce generează iar pofta de dulciuri etc.

Încercaţi mai degrabă să consumaţi regulat alimente bogate în crom, precum ficat şi rinichi, carne de vită şi de pui, morcovi, cartofi, broccoli, sparanghel, cereale integrale şi ouă, pentru a stabiliza nivelul de zahăr în sânge şi a reduce astfel pofta de dulce, scrie dailymail.

Ţi-e poftă de brânză?

Poate fi vorba despre un deficit de calciu; calciul este necesar petnru sănătatea oaselor şi a dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor.

Brânza, iaurtul, laptele, somonul sau sardelele din conservă, broccoli şi migdalele sunt bogate în calciu. 

Ți-e poftă de carbohidrați?

Pofta constantă de carbohidrați poate fi un semn că aveți un conținut scăzut de aminoacid triptofan.

„Corpul are nevoie de acest lucru pentru a sintetiza serotonina, substanța chimică care reglează starea de spirit a creierului”, explică dr. Lowe.

„Lipsa acestuia poate duce la o stare de spirit scăzută, anxietate și probleme de somn. Deși carbohidrații nu conțin triptofan, cercetările sugerează că creșterea zahărului din sânge înseamnă că mai mult triptofan este transportat către creier.

Mărirea aportului de proteine vă poate ajuta să vă reduceți pofta de carbohidrați și să vă îmbunătățiți starea de spirit.

Sursele bune de triptofan includ curcanul, laptele, ouăle, caju, nucile, brânza de vaci și bananele.

Plantele care se pot transforma din leac minune în adevărată otravă. Ce se întâmplă în organism dacă luăm tratamentele naturiste în doze mari