Situaţie disperată la SJU Vaslui. Tichete de masă eliminate şi sporuri reduse
Conducerea Spitalului Judeţean Vaslui a decis eliminarea tichetelor de masă pentru cei 1.100 de salariaţi şi diminuarea unor sporuri, pentru o perioadă de câteva luni, iar sindicatul unităţii, care miercuri a organizat un protest în curtea spitalului, ameninţă că va da în judecată administraţia.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Vaslui a decis, miercuri, să suspende acordarea cele 20 de tichete de masă pe care le primea fiecare angajat al unităţii, dar şi să diminueze cu 25% sporul de risc de la secţia TBC şi cu 10% sporul acordat cadrelor medicale de la secţia de Psihiatrie, măsurile fiind luate pentru o perioadă de cel puţin trei luni, până la negocierea noului contract de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).
Reprezentanţii unităţii medicale spun că aceste măsuri au fost luate din cauza cheltuielilor mai mari faţă de bugetul asigurat de CJAS Vaslui. "În luna ianuarie, de exemplu, am realizat servicii de 3,7 milioane de lei, cu 150.000 de lei mai puţin faţă de contractul pe care îl avem cu CJAS. La acest deficit se adaugă încă 650.000 de lei, în condiţiile în care consumul total al spitalului în luna ianuarie a fost de 4,5 milioane de lei. În aceste condiţii, aveam mai multe alternative de a diminua cheltuielile, inclusiv disponibilizarea a 300 de salariaţi sau închiderea unor secţii. De aceea am hotărât să diminuăm sporul de risc pe anumite secţii şi să suspendăm plata tichetelor de masă pentru o perioadă de cel puţin trei luni, când va fi negociat noul contract de finanţare cu CJAS", a declarat, miercuri, după şedinţa Comitetului director, medicul Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.
Tot ca o măsură pentru reducerea cheltuielilor, săptămâna trecută conducerea spitalului a anunţat diminuarea cu 25% a sporului de gardă acordat celor 140 de medici din spital.
De partea cealaltă, sindicaliştii se declară nemulţumiţi de măsurile luate de conducerea spitalului, considerându-le ilegale, şi au anunţat că vor da în judecată unitatea medicală. "Din punct de vedere al contractului colectiv de muncă, administraţia a încălcat prevederile acordului, astfel încât măsurile luate sunt ilegale. În consecinţă, vom da în judecată spitalul pentru a solicita repunerea în plată a tichetelor de masă şi reîntregirea sporurilor diminuate", a declarat pentru liderul sindicatului Sanitas Vaslui, Daniela Clătinici.
Miercuri dimineaţă, aproximativ 300 de asistente, medici şi infirmiere au protestat în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui faţă de măsurile anunţate de conducerea spitalului, protestul încheindu-se după aproximativ trei ore. Activitatea medicală a spitalului nu a fost afectată, în condiţiile în care cadrele medicale care au participat la protest erau din schimburile al doilea şi al treilea. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui sunt angajate 1.076 de persoane. Unitatea medicală are 890 de paturi.