MENIU

Tezaur antic descoperit într-o pădure din Botoșani. Doi norocoși au găsit 60 de monede vechi de aproximativ 2.300 – 2.400 de ani FOTO

Cele 60 de monede din argint ar data din secolele IV – III înainte de Hristos. Foto/monitorulbt.ro

Marian Alecu și Adi Dănilă au fost călăuziți, duminică, de pasiunea pentru arheologie într-o pădure din comuna Copălău. După câteva ore de căutări, au avut parte, însă, de singura descoperire semnificativă de când sunt posesori de detectoare de metal. Este vorba despre 60 de monede din argint, care ar data din secolele IV – III înainte de Hristos.

Prietenul acestuia, Adi Dănilă, a precizat că „nu ne-am așteptat, a fost ceva senzațional pentru noi. Nu am căutat niciodată ceva anume, doar ieșim la mișcare. Acum a fost norocul nostru, ziua noastră norocoasă. Ne ghidăm să nu mergem în siturile arheologice. În rest, cea mai importantă este mișcarea pentru noi. Au rămas impresionați de descoperirea noastră, nu se așteptau să găsim așa ceva, nefiind specifice zonei noastre, s-au găsit mai mult în zona carpatică, e o descoperire senzațională și sperăm să aflăm mai multe de la muzeu”.

„Niște monede din timpul lui Filip al II-lea, cam 300 – 400 de ani înainte de Hristos” Astfel, cei doi botoșăneni au predat obiectele Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național (DJCPN) Botoșani, urmând ca reprezentanții acesteia să le transfere la Muzeul Județean Botoșani pentru autentificare. „Este vorba despre niște monede din timpul lui Filip al II-lea, cam 300 – 400 de ani înainte de Hristos.

Despre circulația lor nu pot să vă dau detalii până nu merg pe mâna specialiștilor, adică toate lucrurile care țin de autentificarea lor, despre cercetarea lor vor veni după ce vor fi expertizate de către arheologii Muzeului Județean, care vor completa demersul făcut de cei doi amatori care au deținut detector de metale în condițiile legii, pentru că oamenii au fost și le-au declarat la poliție, conform legislației în domeniu.

Descoperirea a fost făcut în afara unui sit arheologic reperat în Repertoriul Arheologic Național sau în lista Monumentelor Istorice”, a explicat Dănuț Huțu, șeful Direcției pentru Cultură. Deși în sudul Românei s-au mai descoperit astfel de monede, pentru zona Moldovei este o premieră. „Astfel de monede nu au mai fost descoperite, doar din alte epoci. Din ce am vorbit cu cei de la Muzeul Județean, tipologia asta s-a mai descoperit în România, deci nu e o descoperire unică la nivel național”, a declarat Huțu.

SURSA

Mai multe articole despre:
tezaur antic descoperit padure botosani