Testul culorilor care îţi arată ce probleme de sănătate ai
Culoarea pe care urina ta o are poate avea implicaţii directe asupra sănătăţii tale. În mod normal, culoarea urinei este galben pal, culoare care vine de la urobilină, un pigment creat de bilă. Conform medicilor, ideal ar fi ca atunci când pui urina într-o sticlă transparentă să poţi citi prin ea un ziar, iar scrisul să se vadă clar.
În cazul în care urina are o culoare prea închisă, ar trebui să bei mai multă apă, iar dacă ai băut prea multă apă este posibil ca urina ta să devină mai transparenţă, potrivit Daily Mail. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul celor care iau medicamente pentru boli care afectează circulaţia sangvină.
Dacă urina ta este prea transparenţă pentru o perioadă mai lungă de timp, ar trebui să îţi faci probleme şi să mergi la doctor. De exemplu, diabetul se numără printre bolile care fac urina să fie transparentă.
În cazul în care urina ta are culoarea galben deschis, cea mai probabilă cauză este reprezentată de excesul de suplimente şi vitamine. În fructe sau în legume, vitaminele B şi C se regăses în cantităţi mici, în timp pastilele conţin aceste vitamine într-o doză pe care organismul nu o poate absorbi. Astfel, vitaminele C şi B se dizolvă rapid în apă şi nu pot fi la fel de rapid absorbite. Surplusul este aşadar eliminat, iar culoarea urinei tale se modifică.
Dacă urina ta este portocalie sau galben închis înseamnă că eşti dezhidratat. Acest lucru se întâmplă destul de des dimineaţă, în condiţiile în care rinichii au continuat să lucreze şi peste noapte, iar cantitatea de apă băută este extrem de mică.
De asemenea, dacă mânănci prea sărat, urina poate deveni portocalie, întrucât nivelul mare de sodiu din rinichi îi face să reţină mai multă apă.
Şi betacarotenul, regăsit în morcovi şi consumat în cantitate mare, poate face urina portocalie.
Pe lângă acestea, dacă urina ta este prea portocalie ar putea fi un un semn că ai probleme cu bila (canalul biliar ar putea fi blocat de un chist, o piatră sau o tumoare).
Cea mai simplă explicaţie pentru faptul că urina ta are o nuanţă albăstruie este reprezentat de faptul că ai mâncat alimente care conţin colorant de această culoare (îngheţară sau alte dulciuri). Ar fi indicat să renunţi o perioadă la aceste alimente şi să observi dacă s-a schimbat culoarea. Dacă nuanţa albăstruie nu se modifică, trebuie neapărat să mergi la medic.
Bacteriile din organism pot schimba culoare urinii, ajungând chiar la nuanţe de verde. Aceste este şi cazul unei bacterii care se numeşte Pseudomonas aeruginosa şi care cauzează unele infecţii ale tubului digestiv.
Mai există şi unele medicamente (cele folosite în tratamentul bolii Parkinson, anestezicele sau antidepresivele) care pot da urinei o culoare verzuie. În acest caz însă nu trebuie să vă faceţi probleme.
O serie de legume sau fructe (sfecla roşie, rubarba, murele, afinele) conţin pigmenţi care pot duce la colorarea urinei în nuanţe de roşu sau roz, deoarece nu sunt absorbiţi prea bine de organism.
Medicii spun că, în orice caz, dacă urina ta are o nuanţă roşie sau roz ar fi bine să mergi la un urolog, deoarece ai putea avea pietre la rinichi. De asemenea, ar putea fi şi semnalul unui cancer al tractului urinar sau al vezicii.
Urina devine mov în cazul unor afecţiuni genetice rare, precum profiria, iar dacă urina ta are o nunaţă albicioasă, cu siguranţă este vorba de o infecţie bacterială.