Testele psihologice pentru poliţişti, RIDICOLE. Întrebările, din epoca lui Ceauşescu
Ţi-a venit vreodată să înjuri? Ţi-ai dori să apari pe scenă? Plângi când vezi filme emoţionante? Nu, nu sunt întrebările dintr-un oracol de şcoală generală, ci fac parte din testarea psihologică la care sunt supuşi poliţiştii. Mai grav, acelaşi set de întrebări este folosit de peste 40 de ani, adică de pe vremea lui Ceaușescu. Şi, deşi se află în fruntea ministerului de Interne de un an, Carmen Dan susţine că habar nu avea despre această situaţie.
După amploarea pe care a luat-o cazul poliţistului care a agresat sexual doi copii, una din problemele ridicate în spaţiul public a fost aceea a eficienţei testelor psihologice la care sunt supuşi atât angajații MAI, cât și aspiranții la aceste posturi. Toţi cei din sistem ştiau că setul de întrebări din testarea psihologică este învechit, dar tăceau.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: "Bateriile de teste folosite de politisti sunt vechi de 40 de ani, de pe vremea lui Ceauşescu, evident că sunt depăşite".
Toţi știau, mai puţin cea care, de un an, se află în fruntea ministerului de Interne.
"Am aflat si ca testarile psihologice aplicabile politistilor nu sunt relevante si ca in astfel de cazuri se impune modificarea bateriilor de teste", a explicat ministrul, în conferinţa de presă.
"Este surprinzator ca dna Carmen Dan a sustinut ca nu stia, in conditiile in care are in subordine un centru de psihopsihologie", a spus Andreica, pentru Realitatea TV.
Dar cum sună, de fapt, aceste întrebări? ,,Ţi-ar plăcea să apari pe scenă" sau ,,Ţi se întâmplă să-ți dea lacrimile când vezi o scenă emoţionantă".
Sunt subiecte desprinse dintr-un oracol de şcoală generală, fără nicio aparentă relevanţă în exercitarea meseriei de om al legii. Altele reprezintă mai mult întrebări de logică primară. Spre exemplu: ,,Dacă patru este jumătatea lui opt, opt este jumătatea lui 14?". Iar acestea sunt doar câteva dintre zecile de întrebări din acelaşi registru.
Cât despre frecvenţa cu care sunt testaţi poliţiştii, aceasta diferă. În timp ce un elev din şcoala de poliţie e testat anual, o persoană care e deja angajată şi poartă în permanenţă arme de foc e verificată abia din trei în trei ani. De asemenea, o testare psihologică poate fi făcută şi la cererea unui specialist, dacă o persoană are un comportament ieșit din comun.
CUM SUNT POLIŢIŞTII TESTAŢI PSIHOLOGIC
Ţi se întâmplă să-ţi dea lacrimile sau să simţi un „nod în gât” când vezi o scenă emoţionantă?
Ţi-ar plăcea să apari pe scenă?
Ai întârziat vreodată la întâlniri sau la serviciu?
Ţi-a venit vreodată să înjuri?
Ionel s-a născut la doi ani după Petrică. Este Petrică cu doi ani mai mic decât Ionel?
Dan are 10 ţigări. Dacă mai cumpără 3 şi fumează 6, îi mai rămân 8 ţigări?
Dacă 10 oameni sapă un şanţ în 10 zile, 5 oameni vor săpa acelaşi şanţ în 5 zile?
Dacă 4 este jumătatea lui 8, 8 este jumătatea lui 14?
Sursa: test psihologic al poliţiştilor
DE CÂTE ORI MERG POLIȚIȘTII PE LA PSIHOLOG
Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, precum și:
- anual pentru personalul didactic, cu activități informative, pirotehnişti, instructori în poligoane de tragere, mascați, instructori auto, elevi și studenți din instituțiile de învățământ ale MAI;
- la 3 ani pentru personalul care poartă permanent armament și muniție;
- la 5 ani pentru celelalte categorii de personal;
- imediat după un concediu medical mai lung de 90 de zile.
SURSA: ORDINUL MAI 23/2015
SITUAȚII SPECIALE PENTRU EVALUAREA PSIHOLOGICĂ
Evaluarea psihologică se realizează și în situații speciale, la apariția unor comportamente dezadaptative. În urma evaluării, psihologul poate solicita, în situații temeinic justificate, efectuarea unei evaluări psihologice clinice suplimentare, unei structuri specializate ale M.A.I., în vederea concluziilor de specialitate.