MENIU

Testele care dau totul peste cap. Banala băutură răcoritoare care te poate lăsa fără permis de conducere și cu dosar penal

Banala răcoritoare care te poate lăsa fără permis de conducere. Foto/Profimedia

O banală băutura răcoritoare are o substanță în ea care îi poate face pe șoferi pietoni, dar și cu dosar penal. Apa tonică iese pozitiv la drugtest!

Numeroase alimente, aparent banale, pot genera un rezultat pozitiv la testele rapide antidrog efectuate de Poliție. De exemplu, apa tonică iese pozitiv la DrugTest. Astfel, șoferii care o beau riscă să rămână fără permis.

 

Testele rapide antidrog efectuate de Poliția Română au generat ample dezbateri în ultimul an.

Acestea au obligat autoritățile inclusiv să modifice legea circulației, pentru a evita situațiile în care șoferii rămâneau fără permis luni de zile, fără a fi vinovați.

 

Ce este DrugTest-ul și cum e folosit acesta de Polița Română

DrugTest-ul este o modalitate rapidă de verificare a șoferilor privind consumul de droguri sau alte substanțe interzise.

 

Este folosit un mic bețișor absorbant pentru a recolta mostre de salivă din cavitatea bucală a conducătorului auto. Această probă este introdusă apoi într-un aparat special.

Și, printr-o serie de reacții chimice, dispozitivul determină cantitatea de substanțe periculoase sau interzise existentă în acea mostră.

 

Ulterior, dacă rezultatul e negativ, șoferul este lăsat să plece. Însă, dacă aparatul determină prezența în salivă a unor substanțe interzise, șoferul va fi condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

Doar în urma analizelor de laborator se va stabili cu certitudine dacă respectivul conducător auto a consumat droguri, a ingerat medicamente periculoase sau dacă testul a fost fals-pozitiv.

Statistic, aproximativ 20% din testele rapide antidrog efectuate de polițiști s-au dovedit a fi fals-pozitive. Adică, analizele de sânge au demonstrat că șoferii respectivi nu aveau în organism droguri sau substanțe interzise.

Alimente care te pot lăsa fără permis

În multe situații, șoferii care au avut un rezultat fals-pozitiv la DrugTest au spus că au consumat diverse dulciuri, sucuri sau mâncăruri.

Iar medicii au confirmat că există alimente care te pot lăsa fără permis, fiindcă există riscul să genereze un rezultat pozitiv la testele rapide antidrog.

 

O cunoscută clinică privată din România a publicat o listă cu alimentele care pot ieși pozitiv la DrugTest:

  • Semințele de mac pot conține urme de morfină și codeină, care pot fi detectate în testele antidrog ca opiacee;
  • Băuturi tonice cu chinină, consumate ca răcoritoare sau mixate în cocktailuri, pot genera rezultate pozitive pentru amfetamine în testele antidrog;
  • Brânzeturile conțin un aminoacid foarte important care are o structură asemănătoare cu amfetamina, ce poate pozitiva testul antidrog.

Apa tonică iese pozitiv la DrugTest

Doctorul Cristian Paparau a postat pe Facebook un clip în care atrage atenția șoferilor că apa tonică poate ieși pozitiv la DrugTest.

Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină. La un eventual DrugTest, chinina, care este în apa tonică poate da un rezultat fals-pozitiv la amfetamină”, a explicat medicul.

Acesta a mai spus că testul antidrog ar putea ieși pozitiv chiar și la câteva ore de la consumul băuturii.

Și, chiar dacă analizele de laborator vor confirma că șoferul este nevinovat, acesta tot va rămâne o perioadă fără permis.

 

Ce se întâmplă dacă ieși fals-pozitiv la DrugTest

Aparatele DrugTest au rolul de a informa polițistul care efectuează testul dacă în mostra de salivă sunt prezente anumite substanțe interzise. Dispozitivul nu poate indica nici cantitatea de substanță, nici structura moleculară a acesteia.

Pur și simplu, DrugTestul doar indică prin „POZITIV” sau „NEGATIV” prezența, respectiv, absența unor substanțe în mostra de salivă.

Dacă rezultatul este pozitiv la o singură substanță, dreptul de a conduce se suspendă pe loc. Șoferul este obligat să meargă, apoi, însoțit de polițist, la o unitate medicale pentru a-i fi recoltate probe de sânge.

În trecut, șoferii rămâneau fără permis până când Poliția intra în posesia rezultatelor analizei de laborator. Au fost cazuri în care oamenii au așteptat mai mult de un an până au aflat că erau nevinovați și și-au redobândit permisul.

Legea a fost schimbată, însă, anul acesta, iar în urma unui rezultat fals-pozitiv, șoferul va rămâne timp de maximum 72 de ore fără permis. Dacă în acest interval de 3 zile, Poliția nu intră în posesia analizelor de laborator, șoferul își redobândește automat dreptul de a conduce.

Ulterior, dacă rezultatele indică prezența în organism a unei substanțe interzise, pe numele șoferului va fi deschis un dosar penal. Iar dreptul de a conduce va fi din nou suspendat, de această dată până la finalizarea cercetării judiciare.

Dacă, însă, analizele confirmă că a fost un rezultat fals-pozitiv, conducătorul auto doar va fi notificat de autorități cu privire la sistarea cercetării ca urmare a confirmării nevinovăției sale.

SURSA

Mai multe articole despre:
apa tonica drugtest