Testarea antidrog în școlile din România, după tragedia din 2 Mai - Planul anunțat de ministrul Cătălin Predoiu
Măsuri luate în școlile din România după tragedia provocată în 2 Mai de un tânăr drogat. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor în școli, cu acordul părinților.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a anunţat luni, după finalizarea anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din localitatea 2 Mai, analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli.
Testarea antidrog va avea loc doar în cazul elevilor care manifestă vizibil un comportament caracteristic consumului de droguri, a anunțat ministrul de Interne.
Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024, plan care există.
Ministrul de interne a mai spus că a stabilit deja, în acest sens, o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltări, Familiei, Muncii şi cu Departamentul pentru românii de pretutindeni.
Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bulling-ului în şcoli.
Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi.
Analiza posibilității testării anti-drog de personal medical calificat care deservește unitatea școlară, în sit in care manifesta vizabil comportament (...) caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinților”, a precizat ministrul Cătălin Predoiu.
Anunțul a fost făcut luni, la prezentarea concluziilor și propunerilor Corpului de Control al MAI după tragedia din 2 Mai, ce s-a petrecut pe 19 august.
Accidentul de la 2 Mai | Cătălin Predoiu: Erori grave la nivelul tuturor palierelor ierarhice. Șeful IPJ Constanța, eliberat din funcție
Matei Vlad Pascu , de 19 ani, care consumase mai multe tipuri de droguri, a intrat cu mașina în plin într-un grup de opt tineri, la 2 Mai, sâmbătă dimineață, 19 august, la ora 5:20. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani) au murit pe loc. Amândoi erau studenți la Facultatea de Geografie a Universității București.
El a fugit de la locul faptei, fiind prins ulterior la Vama Veche. El a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. Ulterior, s-a constata că acesta consumase șase tipuri de substanțe interzise.
Matei Vlad Pascu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, prin decizia din 20 august a judecătorului de drepturi și libertăți al Judecătoriei Mangalia. Pascu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la sfârșitul lunii iunie că se observă o creștere a consumului de droguri în şcoli. Astfel că șeful Guvernului a cerut, la finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației, elaborarea unui program coerent în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri în şcoli.
Premierul a mai anunțat că trebuie să se ia măsuri pentru combaterea violenței în școli, și nu să se acționeze după producerea unor eventuale incidente.
"Nu trebuie să ascundem acest lucru, ci trebuie să vorbim despre el, trebuie psihologi în şcoli care să ajute copiii care au căzut în această tentaţie. Vorbim, totuşi, de nişte copii, de nişte adolescenţi. Trebuie ajutaţi să depăşească cât mai repede. Nu sunt o paria a societăţii. Dimpotrivă, dezvoltarea aduce şi astfel de lucruri. Statul român are obligaţia de a interveni şi de a face tot efortul. O să avem o discuţie şi cu domnul ministru de Interne şi cred că putem începe, pe 15 septembrie sau când începe noul an şcolar, să avem un program coerent în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli, mai ales în zonele urbane aglomerate”, a spus Marcel Ciolacu.
Principalele droguri consumate în România
Un procent de 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).
Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).
Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.
La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.
Referitor la solicitările de tratament ca urmare a consumului de droguri, similar anului anterior, când s-a observat o scădere semnificativă a numărului de persoane consumatoare de droguri care solicită asistenţă, se consolidează această evoluție descendentă, înregistrându-se 3.097 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă, ceea ce înseamnă cu 10% mai puțin față de anul anterior, în principal pentru consum de canabis, opioide şi noi substanţe psihoactive. La fel ca și în anii anteriori, solicitările de asistență ca urmare a problemelor cauzate de consumul de canabis reprezintă peste 50% dintre cererile de tratament.
Câți români mor din cauza drogurilor
În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.