MENIU

Streinu-Cercel, semnal de alarmă despre testele pentru coronavirus făcute de Sanador: Mă îndoiesc că au acreditare

Streinu-Cercel, semnal de alarmă despre testele pentru coronavirus făcute de Sanador: Mă îndoiesc că au acreditare

TESTE PENTRU CORONAVIRUS SANADOR // Clinica privată Sanador anunță, pe site-ul personal, că testează oameni pentru COVID-19. Contra cost. Mai exact, pentru 350 de lei. "Aceste teste rapide sunt fake", avertizează, însă medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balş". 

TESTE PENTRU CORONAVIRUS SANADOR // "Orice om în lumea asta care are un spațiu privat poate să facă orice îi trece prin cap. Problema este că trebuie să aibă acreditare. Dacă vrea să facă teste pentru coronavirus, numai că ei trebuie să ceară acreditare care presupune și un audit. Mă îndoiesc că există asemenea autorizații", a declarat Streinu-Cercel, vineri, la un post TV. 

Mai mult, spune directorul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balş", testele rapide sunt FAKE

"Aceste teste rapide sunt fake. Dacă e pozitiv e pozitiv, dar dacă e în perioadă de incubare și rezultatul e fals, el poate fi un pozitiv fals și atunci poți să fii contaminat și să te plimbi liniștit pe stradă", a avertizat Streinu-Cercel. 

Reacțiile în mediul online nu au întârziat să apară, sute de oamenii blamând decizia clinicii de a face profit cu astfel de teste.

"Este o rușine, ca în pragul unor astfel de evenimente care ar trebui să inspire înspre empatie, ajutor și o mai mare responsabilitate, asumată și demnă, să întoarceți jocul înspre profitul nesătul! Sunteți conștienți că situația aceasta temporară va trece, însă pata uriașă pe care ați lăsat-o prin această acțiune va avea urmări exact acolo unde azi încercați să creșteți, adică în profit?", comentează o tânără, pe pagina de Facebook a clinicii unde a fost făcut anunțul.

TESTE PENTRU CORONAVIRUS SANADOR //"Cei de la stat nu au suficiente aparate și laboratoare pentru teste iar privații s-au decis că e de scos un profit rapid. Fiind situație de urgență, laboratorul ar trebui rechiziționat pentru testele care au sens pentru oprirea răspândirii, că nu se găsesc pe toate drumurile din câte înțeleg", comentează un alt internaut. 

"Ar trebui să le faceți gratis în parteneriat cu statul, nu să chemați la voi oamenii care de altfel ar trebui să stea acasă. Alții donează bani și voi? Nu am auzit de vreun ajutor acordat de spitalele și clinicile private. Dar, de altfel, vă convine când decontați servicii la Casa de Asigurări de Sănătate", comentează altă tânără. 

Numele rețelei private de spitale Sanador a fost legat de mai multe scandaluri. În februarie anul trecut, trei clinici au fost percheziționate după ce pacienții ar fi plătit pentru operații decontate de CNAS. Mai mult, în 2018, Sanador a fost în centrul a două scandaluri legate de două decese produse în condiții suspecte. În primul caz, o femeie a murit după ce ar fi fost diagnosticată greșit. Cea de-a doua situație se referă la un băiețel de nici doi ani care a decedat după o intervenție chirurgicală minoră. Copilul a suferit o hemoragie internă și, deși părinții au alertat personalul medical, acesta nu a intervenit în timp util.