Motiv stupefiant pentru atacul terorist de la uzina din Franța. "Eram supărat pe patron și pe soție"
Motiv stupefiant pentru atentatul terorist de la uzina gaze chimice din departamentul Isère. Suspectul în vârstă de 35 de ani recunoaşte că a fost în Siria dar în 2009 şi afirmă că a comis actul criminal "în urma unui conflict cu patronul său şi a unei neînţelegeri cu soţia".
Ancheta privind atentatul comis de Yassin Salhi vineri la uzina de gaze chimice din departamentul Isère "lasă să se întrevadă că suspectul avea un mobil terorist" când şi-a decapitat fostul patron.
Din spusele suspectului "mobilul este strict personal iar actul nu a fost deloc unul terorist". Iată ce a spus însă procurorul din Paris care a făcut şi o legătură între suspect şi Organizaţia statul islamic:
Ancheta arată că «există un mobil terorist pentru a explica gestul lui Yassin Salhi chiar dacă actul criminal a fost justitificat de considerente personale», potrivit RFI.ro.
Este ceeace a declarat procurorul din Paris în cursul unei conferinţe de presă. Pentru a justitifica deschiderea unei anchete pentru «asasinat în relaţie cu o antrepriză teroristă» - capul de acuzare « clasic » în dosarele teroriste din Franţa – procurorul a subliniat punerea în scenă a crimei, legăturile suspectului cu un francez plecat pe front în Siria, fotografia decapitării pe care Salhi a trimis-o unui corespondent şi cererea acestuia din urmă adresată Organizaţiei statul islamic de a difuza poza macabră.
«Atentatul comis de Salhi corespunde exact cuvintelor de ordine ale mişcării teroriste pentru a-i ucide pe « necredincioşi » iar tentativa sa de a arunca în aer uzina chimică seamănă cu o operaţiune-martir practicată de jihadişti» mai zice procurorul.
De partea sa, suspectul în vârstă de 35 de ani, reţinut mai departe în arest preventiv, recunoaşte că a fost în Siria dar în 2009 şi afirmă că a comis actul criminal « în urma unui conflict cu patronul său şi a unei neînţelegeri cu soţia». Din spusele sale «mobilul este deci strict personal iar actul nu a fost deloc unul terorist».
Pentru procurorul din Paris însărcinat cu ancheta «cele două lucruri nu se exclud reciproc. Faptul de a ucide pe cineva pe care eşti supărat nu exclude mobilul terorist».