MENIU

Terapia cu măgăruşi pentru copiii cu dizabilităţi: Unde se poate face şi ce efecte are?

Terapia cu măgăruşi pentru copiii cu dizabilităţi: Unde se poate face şi ce efecte are?

De Ziua Copilului, micuţii cu nevoi speciale de la Centrul de Terapie şi Asistenţă Educaţională Cernavodă au primit o surpriză inedită din partea autorităţilor locale: prima şedinţă de terapie cu ajutorul măgăruşilor blânzi.

Primăria Cernavodă împreună cu Asociaţia Save the Dogs and other Animals au inaugurat astăzi, programul de onoterapie (prin măgăruşi).

Programul de la adăpostul "Footprints of Joy", din dealul Hinog, se va desfăşura în fiecare vineri şi sâmbătă, timp cinci luni.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cernavoda, Sorina Popa, spune că de tratamentul cu ajutorul măgăruşilor blânzi vor beneficia peste 60 de copii cu dizabilităţi din Cernavodă şi din localităţile limitrofe, conform evz.ro.

Şedinţele de terapie se vor desfăşura la Adăpostul de animale de la Hinog, într-o zonă special amenajată pentru copii şi măgăruşi, care vor fi asistaţi de terapeuţi ai Centrului de Terapie şi Asistenţă Educaţională Cernavodă, şcolarizaţi de specialişti în onoterapie din Bucureşti, contractaţi de către asociaţia Save the Dogs.

Onototerapia acţionează în primul rând asupra sănătăţii afective şi psihice a pacientului. „În esenţă, tratamentul constă în a pune în legătură măgăruşul, animal cunoscut pentru blândeţea, sociabilitatea şi empatia sa, cu fiinţele umane. Copiii se bucură de călărit şi de apropierea de animal. Terapia cu măgăruşi duce la prelungirea timpului de concentrare al copiilor cu autism, precum şi la atragerea lor către agreabila companie, jocuri, şi comunicare” spune Sorina Popa.

Acest tip de terapie a fost implementat prima dată în România, la centre de recuperare din Bucureşti şi Braşov, încă din 2011, prin intermediul aceleiaşi asociaţii Save the Dogs and other Animals, raportând rezultate excelente în cazul copiilor cu nevoi speciale, fie de natură fizică sau psihică.

„Şi pentru că specialiştii spun că dragostea unui animal poate crea minuni şi poate vindeca micuţii bolnavi, primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a propus ca patrupedele să fie sărbătorite odată cu Zilele Oraşului, în luna septembrie, când va fi marcată Ziua Măgăruşului Fericit”, a adăugat Sorina Popa.