MENIU

Teodosie, sancționat de CNCD pentru afirmațiile discriminatorii despre femei: „Ea a început păcatul”

Teodosie, sancționat de CNCD pentru afirmațiile discriminatorii despre femei: „Ea a început păcatul”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu un avertisment în urma unor declarații controversate făcute în 2021. În cadrul unei emisiuni la un post de radio local, IPS Teodosie a afirmat că femeia este păcătoasă „pentru că aceasta este condiţia ei” și că statutul ei diferit de cel al bărbatului nu ar trebui interpretat drept discriminare.

Arhiepiscopul a susținut că femeile nu pot deveni preoți și că acest fapt nu reprezintă o formă de discriminare, ci o consecință a „condiției” femeii, justificată, în opinia sa, prin tradiția religioasă și scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur. El a mai adăugat că, potrivit învățăturilor bisericești, femeile poartă „neputințele” păcatului originar, subliniind că, dacă Eva nu ar fi păcătuit, nașterea nu ar fi fost asociată cu durerea.

CNCD a considerat aceste declarații ca fiind discriminatorii, întrucât perpetuează stereotipuri și prejudecăți legate de femei, consolidând o imagine de inferioritate a acestora față de bărbați.

"Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia.

Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri", a declarat arhiepiscopul Tomisului în 2021, la un radio local.

ÎPS Teodosie, verdict despre inseminarea in vitro. Este această procedură medicală considerată un păcat sau nu?

 

Mai multe articole despre:
teodosie femei amenda cncd