MENIU

Teodorovici recunoaşte: Cu OUG 114 am procedat incorect şi anormal

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici recunoaşte că ordonanţa 114 n-a respectat reguliele de bună practică în afaceri, pentru că n-a fost discutată şi analizată cu mediul de afaceri. "Era bine şi corect şi normal să avem o discuţie mult mai larga, înainte de adoptatrea ordonaţei", a declarat ministrul Finananţelor. 

"Aveţi dreptate, am zis şi în Parlament, era bine şi corect şi normal să avem o discuţie mult mai largă. Am explicat şi motivul acestei abordări, motivul principal a fost acela  că dacă ajungeam la discuţii, se bloca apariţia acestei ordonanţe. (...) Aveţi dreptate, era nevoie de o discuţie cu toţi actorii", a afirmat Teodorovici în faţa junaliştilor. 

Teodorovici n-a reuşit însă să explice când se vor încheia discuţiile tehnice, dar şi negocierile politice pe tema ordonanţei. El a precizat că dacă se găsesc soluţii pe segmentul bancar, se vor aduce modificări OUG 114. "Daca se ajunge la o concluzie nu are sens să aşteptăm, o modificăm astfel încât lumea să înţeleagă care e forma finală."

Eugen Teodorovici n-a vrut să comenteze nici efectele OUG 114 asupra domenilor energetic şi comunicaţii, ci doar în sectorul bancar, pentru că acesta este experitiza sa.  Ministrul Finanţelor i-a atacat pe oficialii BNR şi, în special pe economistul-şef Valentin Lazea, după declaraţia potrivit căreia marea majoritate a celor şapte societăţi care administrează pensii private Pilon II se gândesc să se retragă din România.

"Nu am să fac ce fac colegii de la BNR, i-am rugat de 3 ori să încetezee cu astfel de abordare. (..) Pilonul II nu e afectat, de ce să fie afectat, că aşa spune domnul Lazea?! Nu mi se pare o abordarea corecta, daca continuă aşa inseamnă că nu-şi merită locul."

Eugen Teodorovici n-a putut oferi date concrete nici despre discuţiile asupra ROBOR, dar a precizat că în cursul săpătmânii ar urma să aibă o întrevedere cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) pentru a discuta despre OUG 114 şi speră "să nu se supere BNR". 

În Parlament, unde a fost invitat să ofere detalii despe Ordonanţa 114 din 2018, Eugen Teodorovici a afirmat că „taxa pe lăcomie” impusă băncilor este cel mai curajos act normativ de după Revoluţia din 1989, fiind susţine autorităţile locale şi sectorul construcţiilor.

Mai multe articole despre:
BNR Dragnea Eugen Teodorovici Vîlcov oug 114