MENIU

Teodor Meleşcanu A DEMISIONAT de la MAE: Îmi cer public SCUZE

Teodor Meleşcanu&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Sursa: Mircea Roşca/<a href="http://inquamphotos.com/photo/3300/TEODOR-MELESCANU---ALEGERI-PREZIDENTIALE---TUR-II.html#.VGnqMcmnlDo" target="_blank">Inquamphotos</a>
<p>Meleşcanu, conferinţă de presă la ora 10,30</p>

Teodor Meleşcanu şi-a dat demisia, astăzi, din fruntea Ministerului de Externe, ca urmare a organizării defectuoase a votului din Diaspora. "Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi depun, la şedinţa de Guvern de azi, mandatul de ministru de Externe", a anunţat Meleşcanu. Totodată, acesta a declarat că, deşi "nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior, au fost şi excepţii".

"Am preluat responsabilitatea conducerii MAE la 10 noiembrie 2014, cu doar 5 zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, în condiţiile în care exista deja o situaţie de criză după primul tur. Obiectivul meu a fost ca, în timpul rămas la dispoziţie şi în condiţiile cadrului legal existent, să aducem condiţiile de votare din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor. Am identificat şi adoptat o serie de măsuri pe care le cunoaşteţi: descărcarea formularului privind declaraţia pe propria răspundere de pe site, creşterea la toate secţiile de votare din Europa şi SUA a numărului de ştampile şi a numărului de cabine la maximum, asigurarea unui număr suplimentar de personal din partea MAE care să asigure în afara secţiilor de votare sprijin pentru derularea cât mai fluidă a votului în străinătate. La nivelul conducerii MAE, eu şi colegii din conducere ne-am deplasat, în ziua votului, în toate secţiile în care au fost dificultăţi cu ocazia turului 1. Singurul lucru pe care nu am putut să-l realizez a fost suplimentarea secţiilor de votare, întrucât, deşi am soliciatat BEC acest lucru, BEC nu a putut oferi clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale în acest sens, existând, în cazul modificării numărului de secţii între cele două tururi, riscul contestării alegerilor. (...) Am organizat turul 2 de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate", a declarat Teodor Meleşcanu.

Deşi, susţine Meleşcanu, "nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior, au fost şi excepţii", care, spune acesta, "sunt regretabile": Paris, Londra, Torino, Munchen.

"În mod cu totul regretabil, în unele cazuri au fost şi incidente care au generat intervenţia forţelor locale de ordine. (...) Regret aceste disfuncţionalităţi din turul 2 şi îmi cer scuze public tuturor cetăţenilor români. Consider că responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent", a spus Meleşcanu.

"Vreau să mulţumesc colegilor din MAE pentru implicarea responsabilă în organizarea procesului electoral din străinătate. Rămâne, însă, un fapt, şi anume că nu toţi cetăţenii români din străinătate şi-au putut exercita dreptul de vot. Şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi depun astăzi, la şedinţa de Guvern, mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a mai spus Meleşcanu.

"Nu a existat niciun fel de acţiune agresivă pe timpul votului, nimeni nu a fost împiedicat să-şi exercite dreptul de vot de către nimeni. Când au apărut incidente care nu aveau nimic de-a face cu votul, autorităţile au acţionat conform propriilor legi cu privire la păstrarea ordinii publice", a adăugat acesta.

Întrebat cine va fi noul ministru de Externe, acesta a replicat: "Succesorul meu va prelua mandatul, care va fi desemnat de către premier, dacă va accepta depunerea mandatului de către mine."

"Faptul că numărul de români care au votat e record mondial absolut pentru România dovedeşte că toţi şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a votului electoral", a mai spus Meleşcanu.

"Nu ştiu să se fi închis vreo secţie de votare înainte de ora locală 21:00. (...) Cinci zile am condus o echipă, dar sunt mândru de ea. Responsabilitatea, deocamdată, mi-o asum eu. Pentru alţii nu pot să vorbesc", a încheiat Meleşcanu.

Reamintim că, după organizarea catastrofală a alegerilor din Diaspora, Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze, însă nu a anunţat că îşi asumă vreo greşeală. Acesta a declarat că MAE nu este responsabil pentru problemele apărute la vot.

Teodor Melescanu a fost numit ministru de Externe cu doar cateva zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, dupa ce Titus Corlatean a demisionat pe fondul unei organizari dezastruoase in diaspora a primului tur de alegeri prezidentiale.

Sute de mii români din străinatate au stat la cozi interminabile, de 6-10 ore, pentru a-şi exprima votul şi în turul al II-lea al alegerilor. Situaţii inadmisibile s-au înregistrat peste tot în diaspora românească, de la Roma, Torino, Munchen, Bonn, Paris, Viena până în secţiile de vot din Canada sau SUA.

Printre "gafele" impardonabile ale lui Meleşcanu amintim faptul că le-a cerut românilor din Paris să voteze la "cea mai apropiată secţie", de la Nancy, aflată la 385 de km.