MENIU

Tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Serviciile de securitate au dejucat planul. Au fost arestați deja doi indivizi

Volodimir Zelenski a scăpat de o tentativă de înlăturare de la conducerea țării/ Foto: Profi Media

În Ucraina măcinată de război, există oameni dispuși să lanseze atacuri asupra conducerii de la Kiev. Ucraina a dejucat un presupus complot de răsturnare a guvernului care „ar fi făcut jocul Rusiei”, au declarat luni oficialii de securitate de la Kiev, citați de CNN.

Într-o postare pe Telegram, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat că presupusii organizatori ai loviturii de stat plănuiau să declanșeze o revoltă la Kiev pe 30 iunie, că o diversiune pentru a prelua controlul asupra parlamentului ucrainean și a înlătura de la putere conducerea militară și politică.

Nu este clar dacă cei acuzați au vreo legătură cu Rusia. Patru suspecți au fost identificați, iar doi au fost reținuți, a declarat SBU. Aceștia riscă până la 10 ani de închisoare dacă sunt gășiți vinovați. SBU a declarat că a confiscat arme și muniții, precum și telefoane mobile, computere și alte înregistrări „cu dovezi ale unei acțiuni criminale”.

Potrivit Biroului Procurorului General al Ucrainei, presupusul lider al loviturii de stat a închiriat o sala cu o capacitate de 2.000 de persoane și a recrutat personal militar și gărzi înarmate de la companii private pentru a „efectua confiscarea” parlamentului. Nu este clar dacă procurorii caută alți suspecți.

„Pentru punerea în aplicare a planului criminal, organizatorul principal a implicat mai mulți complici – reprezentanți ai organizațiilor comunitare din Kiev, Dnipro și alte regiuni”, a declarat SBU.

 

Presupusul plan de la Kiev intervine în contextul în care Rusia a înregistrat câștiguri lente, dar constante pe câmpul de lupta în ultimele luni, exploatând forță de lupta în scădere a Ucrainei și dependență de Occident pentru arme – și incertitudinea cu privire la viitorul acestui ajutor militar.

Forțele ruse au ucis șapte persoane, inclusiv trei copii, într-un atac cu rachete asupra orașului Vilniansk din sud, sâmbătă, potrivit oficialilor ucraineni, determinându-l pe președintele Zelenski să facă apel la mai multe arme cu rază lungă de acțiune.

„Sunt recunoscător tuturor partenerilor care ajută. Iar deciziile de care avem nevoie trebuie să fie accelerate. Orice întârziere a deciziilor în acest război înseamnă pierderea de vieți omenești”, a scris Zelenski pe Telegram.

Îngrijorările au crescut cu privire la viitorul sprijin militar al SUA pentru Ucraina, cu potențialul unei alte președinții Donald Trump la orizont.

În timpul dezbaterii prezidențiale de săptămâna trecută, Trump a întrebat dacă Statele Unite ar trebui să continue să finanțeze lupta Ucrainei împotriva Rusiei.

Comentariile lui Trump privind războiul din Ucraina au fost „îngrijorătoare”, a declarat politicianul ucrainean Oleksiy Goncharenko pentru CNN.