Retragere în Republica Moldova - SUA au cerut plecarea americanilor din Transnistria, în pline tensiuni ruso-ucrainene
Departamentul de Stat al SUA a cerut cetățenilor americani să plece imediat „pe căi comerciale sau private” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, scrie DW.
O astfel de alertă a apărut luni seară pe site-ul oficial al Departamentului de stat al SUA, cu puțin timp înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunțe că-și retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.
În comunicatul citat, Departamentul de Stat al SUA reamintește despre conflictul nesoluționat dintre „regiunea secesionistă Transnistria și guvernul central” de la Chișinău.
Documentul precizează că „Guvernul SUA are capacitate limitată de a oferi servicii de urgență cetățenilor americani care călătoresc în Transnistria, deoarece angajații guvernului SUA au restricții de a călători în acea regiune”.
În regiunea transnistreană (administrată de facto de un regim separatist pro-rus), la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, rămân dislocate trupe rusești și depozite uriașe de armament.
Înainte ca Rusia să-și aducă tancurile la granița cu Ucraina, în regiunea transnistreană erau dislocați oficial 1500 de pacificatori ruși cu mandat legal și 2000 de soldați ce reprezentau Grupul Operativ al Trupelor Ruse.
Aceștia din urmă staționează în Moldova ilegal iar Rusia spune că nu-i poate retrage, deoarece ei păzesc depozitele de armament – acolo unde s-ar afla aproximativ 20.000 de tone de muniții, scrie DW.
Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco, Rusia și-a mărit, în ultima vreme, efectivele de militari ruși care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Moldovei.
Serviciile secrete ale Republicii Moldova și Ucrainei au urmărit atent, în perioada tensiunilor, mișcările militarilor ruși din regiunea transnistreană.
Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a declarat că o eventuală „folosire” a militarilor ruși din Transnistria împotriva Ucrainei „ar fi un scenariu foarte grav, complet ieșit din comun, pe care autoritățile de la Chișinău îl consideră puțin probabil”.
La rândul ei, în contextul tensiunilor ruso-ucrainene, șefa statului Maia Sandu a transmis populației să fie solidară și unită și să nu permită urii să prindă rădăcini în Republica Moldova.