MENIU

Tensiunile între UE și Moscova se amplifică - diplomat rus, EXPULZAT din Bulgaria. Suspiciuni de implicare într-o explozie la un depozit de arme

Bulgaria expulzează un important diplomat rus

Bulgaria se alătură țărilor europene care expulzează diplomați ruși. Joi, autoritățile l-au declarat persona non-grata pe un important diplomat rus. Anunțul vine la o zi după ce Parchetul de la Sofia a transmis că anchetează rolul jucat de şase cetăţeni ruşi în patru explozii produse între 2011 şi 2020 la depozite de arme din țară. 

Șefa diplomaţiei bulgare, Ekaterina Zaharieva, a solicitat Rusiei, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul rus la Sofia, să colaboreze cu anchetatorii în cazul celor patru explozii şi al tentativei de otrăvire a comerciantului de arme bulgar Emilian Gebrev pentru ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Aceasta a avertizat totodată că ”acţiuni de retorsiune suplimentare ar putea fi luate în zilele următoare”.

Joi, ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a fost convocată la Ministerul de Externe de la Sofia. 
Ministerul de Externe l-a declarat persona non grata pe acest diplomat şi ”a cerut autorităţilor ruse să coopereze pe deplin cu investigaţiile în curs”, se arată în comunicatul instituției. 

În replică, Rusia a anunțat că va răspunde pe măsură Bulgariei. 

Miercuri, Parchetul bulgar a anunțat că anchetează posibila implicare a şase cetăţeni ruşi în patru explozii care au avut loc între 2011 şi 2020 la depozite de arme din țară, unde erau stocate muniţii destinate să fie exportate în Georgia şi Ucraina.
”S-a demonstrat în timpul anchetei că şase cetăţeni ruşi se aflau pe teritoriul bulgar în jurul datei la care au avut loc exploziile. Dovezi extrem de fiabile de care dispunem conduc la concluzia că scopul a fost să fie stopate livrările de muniţii către Ucraina şi Georgia”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Siika Mileva miercuri. Două dintre siturile vizate, în 2011 şi 2015, au fost folosite de compania Emco a comerciantului de arme bulgar Emilian Gebrev, el însuşi victima, în aprilie 2015, a unei tentative de otrăvire, împreună cu fiul său şi cu un responsabil al companiei sale, a mai arătat sursa citată.
De asemenea, instanţa bulgară a stabilit o legătură între aceste cazuri şi ”infracţiuni grave comise pe teritoriul altor ţări”, referindu-se în speţă la explozia, soldată cu doi morţi, la un depozit de arme din Cehia, în 2014, şi la tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018, potrivit Agerpres.

Deși Bulgaria întreţine tradiţional relaţii economice strânse cu Rusia, din octombrie 2019, mai multe cazuri de spionaj au provocat fricţiuni între Sofia şi Moscova.

Tensiunile între UE și Rusia se amplifică în condiţiile în care expulzările de diplomaţi ruşi se înmulţesc în Europa pe fondul unor acuzaţii de spionaj, atacuri cibernetice şi ingerinţă electorală la adresa Moscovei.