MENIU

Tensiuni mari la granița Ucrainei. Mercenari ruși, trimiși în Donbas - Kremlinul se plânge că e provocarea SUA

Tensiunile de la granița Ucrainei se amplifică. Mercenari ruși, trimiși în Donbas Foto: MoscowTimes

Noi ipoteze legate de posibila invazie a Ucrainei apar în ultimele zile. Agențiile de presă internaționale scriu despre grupuri de mercenari ruși trimiși în zona fierbinte de la granița Ucrainei cu Rusia pentru a lupta cu separatiștii. În același timp, Rusia susține că mercenarii ar fi americani și că s-ar urmări o „provocare” în următoarea perioadă în Donețk.

Mercenari ruși au fost trimiși în estul Ucrainei controlat de separatiști în ultimele săptămâni pentru a consolida apărarea împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova și Occident cresc, au declarat patru surse citate de Reuters, potrivit G4Media.ro.

Scenariul mercenarilor ruși la granița Ucrianei cu Rusia ar fi fost confirmat din mai multe surse, susține Reuters.  Din patru surse, trei și-au descris ofertele de la recrutori de mercenari de a merge în Donbas. Ei au spus că recrutorii nu au dezvăluit pe cine reprezintă.  
„Există o casă plină. Ei adună pe toți cei cu experiență de luptă”, a spus unul dintre cei doi care au acceptat și care a luptat anterior în Ucraina și Siria pentru grupuri de contractori de securitate ruși, potrivit Reuters. Luptătorul a mai spus că se va alătura altor mercenari de pe partea rusă a graniței cu regiunea Luhansk din estul Ucrainei, controlată de separatişti.

Kremlinul neagă faptul că ar avea vreo legătură cu această mișcare a presupușilor mercenari și separatiști de la graniță și că nu are nimic de-a face cu contractorii militari ruși privați ai căror agenți îi descrie drept voluntari fără nicio legătură cu statul. Chiar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „este prima dată când auzim despre asta”. Peskov a spus că nu există forțe regulate rusești sau consilieri militari în estul Ucrainei și nu au fost niciodată, și că Moscova nu se gândește să trimită niciunul. Kievul îi contrazice și afirmă că sunt prezente forțele obișnuite ale armatei ruse, mai scrie Reuters.

În același timp, un scenariu identic a fost lansat deja de Rusia, care vorbește de o provocare din partea americanilor cu ajutorul unor mercenari americani. Chiar cu două zile înainte, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că s-ar pregăti o „provocare” din partea americanilor. Șoigu a declarat , marți, că grupări de mercenari americani sunt staționate în regiunea Donețk din estul Ucrainei și pregătesc o „provocare folosind componente chimice necunoscute”. Donbas include regiunile Donețk și Luhansk.

„Am identificat prezența a peste 120 de membri ai grupărilor de mercenari americani în orașele Avdiivka și Krasny Liman pentru a comite provocări... Tancuri pline cu componente chimice neidentificate au fost livrate în orașele Avdeevka și Krasny Liman pentru a comite provocări”, a declarat Șoigu, potrivit agenției TASS, scrie The Moscow Times

Şoigu, omul de încredere al lui Vladimir Putin, a criticat și SUA pentru tensiunile în creștere de la granița Ucrainei cu Rusia: „SUA își consolidează prezența militară la granițele ruse. În țările din Europa de Est, unități americane cu un număr total de aproximativ 8.000 de militari sunt dislocate prin rotație”. Șoigu a precizat însă că armata Rusiei este modernizată, fiind  „lider mondial” în acest sector.

Se știe deja că peste 100.000 de militari ruși ar fi masați la granița cu Ucraina. Însă Rusia a negat în repetate rânduri că ar pregăti o invazie în Ucraina, spunând că are dreptul de a muta trupe în interiorul granițelor sale.

În ultimele săptămâni, Rusia a comasat zeci de mii de trupe în apropierea graniței Ucrainei și a cerut urgent garanții de securitate din partea Occidentului, menite, spune Moscova, să împiedice ca Ucraina și alte țări vecine să fie folosite ca bază pentru atacarea Rusiei.

Pe de altă parte, Occidentul și Ucraina au acuzat, la rândul lor, Rusia că ia în calcul un nou atac asupra statului său vecin, fapt pe care Moscova l-a negat însă de fiecare dată.

Reamintim că Rusia a anexat Peninsula Crimeea de Ucraina în 2014, într-o mișcare fără precedent, și i-a susținut pe separatiștii pro-ruși care au ocupat o porțiune din regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei în același an. Separatiștii luptă în zonă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene.

După alipirea ilegală a Crimeei de către Rusia, cei 7 ani ce au trecut de atunci au fost marcați de încălcări ale drepturilor omului, ceea ce a atras sancțiuni din partea UE și a NATO. UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional.