MENIU

Tensiuni uriașe la nivel mondial: SUA și Coreea de Sud au lansat, miercuri, patru rachete

Rachete

Statele Unite şi Coreea de Sud au lansat, miercuri dimineaţă, ora locală, patru rachete în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, potrivit Statului Major interarme sud-coreean, transmite CNN.

Testul a fost al doilea exerciţiu al aliaţilor în mai puţin de 24 de ore, după un test de lansare provocator marţi dimineaţa de către vecina Coreea de Nord, care a lansat o rachetă balistică fără avertisment deasupra Japoniei, într-o escaladare semnificativă a programului său de testare a armelor. 

SUA şi Coreea de Sud au răspuns iniţial provocării cu un exerciţiu de bombardament de precizie marţi, care a implicat un avion de vânătoare sud-coreean F-15K care a tras două muniţii aer-sol asupra unei ţinte virtuale într-un poligon de tragere la vest de Peninsula Coreeană, potrivit şefilor sud-coreeni. 

Aliaţii răspund de obicei la testele cu rachete ale Coreei de Nord prin exerciţii militare. 

Lansarea de miercuri a inclus patru rachete ATACMS, se arată în declaraţia şefilor interarme sud-coreeni. Cunoscute şi sub numele de Sisteme de rachete tactice ale armatei, astfel de arme sunt rachete sol-sol care pot zbura în jur de 320 de kilometri (200 de mile). 

 Potrivit lui John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, lansarea a fost menită să demonstreze că SUA şi aliaţii lor au "capacităţile militare pregătite pentru a răspunde provocărilor Nordului". 

”Nu este prima dată când facem acest lucru ca răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacităţi", a declarat Kirby pentru CNN.

"Vrem să vedem denuclearizarea peninsulei coreene, (liderul nord-coreean Kim Jong Un) nu a arătat o înclinaţie de a se mişca în această direcţie, sincer, el se mişcă în direcţia opusă prin continuarea acestor teste cu rachete care sunt încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a adăugat el. 

Mai multe articole despre:
coreea de nord coreea de sud sua rachete