MENIU

Tensiuni tot mai mari între UE și Belarus - Criza migrației - Avertismentul dur: "Sancțiunile sunt contraproductive"

Belarus

Sancţiunile Uniunii Europene împotriva Republicii Belarus, decise din cauza crizei migraţiei de la frontiera cu Polonia, sunt "contraproductive" şi "lipsite de speranţă", a susţinut duminică regimul de la Minsk, informează AFP.

Această declaraţie a fost făcută de ministrul afacerilor externe belarus Vladimir Makei în timpul unei convorbiri telefonice cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, primul contact la nivel înalt între Bruxelles şi Minsk de la începutul crizei, pe care Occidentul o impută regimului belarus.

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Makei l-a informat pe Borrell în legătură cu "măsurile luate de Belarus pentru a reduce afluxul de migranţi din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu".

Cei doi au evocat de asemenea cooperarea cu organizaţiile Naţiunilor Unite care ar putea ajuta migranţii blocaţi la frontieră, a adăugat Minskul.

Într-un tweet, Borrell a informat că a subliniat "situaţia umanitară precară de la frontiera cu UE" în timpul conversaţiei sale cu Makei. "Viaţa oamenilor trebuie să fie protejată şi accesul agenţiilor umanitare trebuie să fie autorizat", a spus şeful diplomaţiei europene. "Situaţia actuală este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Oamenii nu trebuie să fie utilizaţi ca arme", a adăugat el.

Înainte de convorbirea cu şeful diplomaţiei belaruse, Josep Borrell a anunţat că miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde luni sancţiunile împotriva Republicii Belarus pentru a include companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar.

El a adăugat că directorii companiilor aeriene şi ai agenţiilor de turism ar putea fi vizaţi de interdicţii de călătorie şi de îngheţarea activelor în Uniunea Europeană. Totodată, aproximativ 30 de oficialităţi guvernamentale din Belarus bănuite de implicare în această criză a migranţilor ar putea fi la rândul lor vizate de sancţiuni.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, deja sub incidenţa sancţiunilor internaţionale pentru reprimarea unor proteste, a ameninţat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa.

UE a acuzat Belarusul că încurajează migranţii să vină pe teritoriul său şi împinge apoi mii dintre ei să treacă în Polonia şi alte state vecine din UE ca răzbunare pentru sancţiunile impuse deja Minskului.

Mai multe articole despre:
sanctiuni belarus migranti