Tensiuni în UE din cauza aprovizionării cu doze COVID-19. AstraZeneca NEAGĂ că vor fi întârzieri la livrări
AstraZeneca susține că nu va avea niciun fel de probleme în aprovizionarea statelor membre UE cu dozele vaccinului său împotriva COVID-19 în al doilea trimestru din acest an, însă Uniunea Europeană privește cu rezervă anunțul companiei. Șeful filialei italiene AstraZeneca a declarat joi că vor fi livrate 180 de milioane de vaccinuri COVID-19 către Europa în al doilea trimestru, inclusiv 20 de milioane către Italia, a declarat joi șeful unității sale italiene. La începutul acestei săptămâni, compania anunța că vor fi întârzieri. În acest moment, Uniunea Europeană poartă discuții cu AstraZeneca pentru a asigura „livrările la timp cu un număr suficient de doze”, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Lorenzo Wittum, CEO și președinte al AstraZeneca din Italia, a declarat cotidianului Il Corriere della Sera că Italia va primi peste 5 milioane de fotografii până la sfârșitul lunii martie, mai puțin decât cele 8 milioane convenite anterior, ceea ce va duce la un total de 25 de milioane de doze până în iunie.
Ministerul italian al sănătății și-a revizuit, pe 12 februarie, planul de vaccinare, reducând dozele preconizate de la AstraZeneca în al doilea trimestru la aproximativ 10 milioane de la 18 milioane, văzute într-un plan provizoriu în ianuarie.
Într-o declarație, marți, compania a declarat că își propune să livreze 180 de milioane de doze către UE în al doilea trimestru. AstraZeneca a anunțat atunci că vor fi variații în livrările din perioada următoare, mai precis în al doilea trimestru, pentru că procesul de fabricație este unul complex. Potrivit Reuters, AstraZeneca anunța că se așteaptă ca în al doilea trimestru să livreze UE mai puțin de jumătate din cantitatea de doze de vaccin contractată. Pe de altă parte, compania asigura că face eforturi pentru a-și îndeplini angajamentul de a livra cantitățile de vaccin promise pentru toate țările Uniunii Europene. AstraZeneca a mai precizat marți că lucrează fără stocuri care să le ofere o marjă de gestionare a unor evenimente neprevăzute, dar că fiecare doză produsă este imediat făcută disponibilă.
„AstraZeneca se comportă ca un vânzător de mașini second-hand care nu este de încredere. Obținerea de date fiabile de la această companie este încă o provocare", a declarat parlamentarul european Esther de Lange, vicepreședinte al Partidului Popular European, cel mai mare din Parlamentul UE, după anunțul livrărilor de vaccin în țări din afara Europei.
Oficialul european responsabil în discuțiile cu AstraZeneca nu a oferit nicio informație privind locurile de unde livrează compania către UE și dacă restricțiile la export și problemele de reglementare ar putea împiedica aprovizionarea. Acesta a mai spus că anunțurile companiei ar trebui să includă angajamente concrete și credibile.
În acest moment, Uniunea Europeană discută cu AstraZeneca pentru a asigura „livrările la timp cu un număr suficient de doze”, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Însă, chiar dacă AstraZeneca ar livra 180 de milioane de doze în al doilea trimestru, ar pierde în continuare obligațiile sale contractuale de a livra 300 de milioane de injecții până la sfârșitul lunii iunie dacă nu va crește aprovizionările în primul trimestru, ce au fost deja reduse la 40 de milioane de doze de la 90 milioane, fiind livrate 30 de milioane de doze scadente din decembrie 2020, mai relatează Reuters.