MENIU

Tensiuni în Orientul Mijlociu. Erdogan: „Turcia ar putea fi următoarea țină a Israelului”

Președinte Turciei, Recep Erdogan

Președintele Turciei susține că Israelul ar putea lansa atacuri în partea asiatică a țării sale, motiv pentru care Recep Erdogan spune că Ankara nu va rămâne neutră pe fondul escaladării tensiunilor.

Israelul continuă să desfășoare operațiuni militare în teritoriile palestiniene și în Liban, dar în curând Turcia ar putea deveni o posibilă țintă, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Hurriyet Daily News.

Șeful statului turc a acuzat Israelul de comiterea de atacuri teroriste în Liban, dar provocările s-ar putea să nu se oprească aici. Ankara se așteaptă ca Ierusalimul să „atragă alte state în războiul său”.

„După Liban, următorul loc către care (Israelul - n.r.) își va îndrepta privirea, vă spun clar, va fi patria noastră... În visele premierului Benjamin Netanyahu, există Anatolia (partea asiatică a Turciei - n.r.). Indiferent de costuri, Turcia va continua să țină piept Israelului și să invite lumea la această poziție onorabilă. Turcia va face tot posibilul pentru a crea un front pentru umanitate”, a declarat Erdogan.

Președintele turc i-a criticat pe cei care susțin neutralitatea în fața escaladării tensiunilor, în condițiile în care Israelul ar intenționa să arunce în foc întreaga regiune.

„Nimeni cu o fărâmă de conștiință nu poate rămâne tăcut în fața unei astfel de rețele de crime în masă. Așa cum Hitler a fost oprit atunci când s-a văzut prin lupă, la fel va fi oprit și Netanyahu”, a continuat Erdogan.

La 1 octombrie, Israelul a anunțat oficial că a lansat o operațiune terestră în sudul Libanului. Ierusalimul a precizat că operațiunea terestră a fost lansată prin decizia conducerii politice a țării și că țintele atacate de IDF reprezintă o amenințare directă la adresa comunităților israeliene.