MENIU

Tensiuni în Iordania: personalul ambasadei Israelului, repatriat după un incident învăluit în mister

Iordania este în fierbere, pe fondul unui incident controversat care a avut loc în apropiere de ambasada Israelului de la Amman. Pe rețelele de socializare se propagă revolta crescândă a cetățenilor, în urma modului în care autoritățile au gestionat situația. 

Iordanienii consideră că premierul Benjamin Netanyahu îi sfidează, după ce acesta a cerut ca autorul incidentului să fie repatriat de urgență, fiind primit cu urale în țara natală, după ce conducerea statului israelian a refuzat categoric solicitarea autorităților iordaniene de a-l interoga pe soldat, invocând imunitatea diplomatică. 

„Sunt bucuros să te văd aici şi că lucrurile s-au încheiat cum s-au încheiat. Ai acţionat bine, cu calm, iar noi aveam obligaţia să te scoatem de acolo. Acest lucru n-a fost pus sub semnul întrebării. A fost doar o chestiune de timp şi mă bucur că n-a durat mult. Reprezinţi Statul Israel şi Statul Israel n-a uitat asta niciun moment”, citează publicația Gândul.

Duminică seara, două persoane și-au pierdut viața într-un incident armat care a avut loc într-o clădire rezidențială din apropierea ambasadei Israelului din Amman.

Doi cetățeni iordanieni, un tânăr de 17 ani și proprietarul clădirii, au fost împușcați de un soldat israelian, care a deschis focul după ce o presupusă altercație verbală cu tânărul iordanian a degenerat.

Adolescentul se afla în clădirea în cauză pentru a monta mobilă într-un dormitor al clădirii. Acestuia i s-a alăturat proprietarul clădirii, pentru a se asigura că lucrurile decurg așa cum trebuie.

La un moment dat, s-a iscat o neînțelegere între tânăr și un soldat israelian din gardă sau membru al ambasadei. Iodanianul l-ar fi atacat pe soldat cu o șurubelniță, iar acesta a deshis focul, rănindu-l mortal și pe proprietar, care tocmai își făcea apariția în încăpere.

În urma acestui incident, poliția iordaniană a efectuat un raport „complet”, din care lipsesc, însă, suficiente date, cât să lase loc de interpretări.

În așteptarea unor explicații mai amănunțite, familiile victimelor cer judecarea făptuitorului pe teritoriul iordanian și condamnarea lui la moarte.

Între timp, dacă luăm în considerare reacțiile de pe rețelele de socializare, națiunea iordaniană pare că se pregătește de revoltă.