MENIU

Tensiuni crescânde în Asia. Război de orgolii între China și India alimentat de mass media

După intensificarea atacurilor mediatice împotriva Indiei prin intermediul editorialelor sale, într-un editorial de miercuri, presa chineză a cerut militarilor indieni să iasă din zona Dokalam în Sikkim „cu demnitate sau să se aștepte la represalii”. 

Anumite voci din mass media locale au descris situația ca fiind „îngrijorător de tensionată”. Două ziare din China, Global Times și China Daily, au avertizat India cu privire la consecințe dacă „va continua să incite statul chinez”.

În timp ce publicația naționalistă chineză, Global Times, a declarat că India ar trebui să fie învățată o „lecție amară”, China Daily a spus India ar trebui să se privească la propria imagine din oglindă.

Global Times a declarat în editorial că India va suferi „pierderi mai mari”decât în 1962 dacă va continua să „incite” ciocnirile de la frontiera cu China, conform indiaexpress.com

Global Times a mai afirmat că statul chinez acordă o importanță deosebită stabilității interne și nu dorește să fie atras într-o neînțelegere cu India, adăugând că guvernul de la New Delhi ar fi naiv să creadă că Beijingul va face concesii față de cerințele sale.

China și India s-au angajat într-un conflict în zona Dokalam din apropierea Bhutanului începînd cu 6 iunie, după ce o companie de construcții coordonată de armata chineză a construit un drum.