MENIU

Temperaturile de foc îi împing pe fermieri la gesturi disperate. Cum sunt „protejați” pepenii pe câmp

 Temperaturile de foc din ultimele zile au accentuat seceta din țară. Fântânile au secat, iar pe câmp, soarele puternic distruge hectare de producție. 

 Fermierii sunt disperați și muncesc fără oprire pentru a-și salva recoltele. Unii au ajuns chiar să își acopere pepenii cu prelată din plastic.

În tot acest timp, valul de căldură extremă lasă românii fără apă. În tot mai multe județe unde au fost emise coduri roșii și portocalii de caniculă s-a decis ca apa să se furnizeze cu porția. 

În comuna Călărași din Dolj, sute de hectare cultivate cu pepeni sunt distruse de soarele puternic. Disperați, fermierii au ajuns să își acopere pepenii cu pungi de plastic.

Deși termometrele au arătat peste 45 de grade Celsius în Muntenia, producătorii din Buzău nu au oprit munca pe câmp. Echipați cu pălării, șepci și apă, cei care au culturi agricole se chinuie să le îngrijească.

„Pe 7 august împlinesc 86 de ani. Și soțul 88 în toamnă. Păi, ce sa facem, lăsăm copiii ăștia amărâți singuri cu ce sa plătească un om, că cere 2 milioane pe zi”, spune doamna Elena, o agricultoare de aproape 90 de ani.

Situația din țară este și mai gravă deoarece mai multe comune din Gorj au fost lăsate fără apă potabilă. La Aninoasa apa se dă cu porția: doar 2 ore seara. Și în județul Alba, locuitorii din 5 comune suferă din cauza lipsei apei potabile.

 

Mai multe articole despre:
pepeni canicula canicula pungi plastic