Televiziunile de ştiri şi posturile radio, ajutor de la stat: 15 milioane de euro
Producția și difuzarea de emisiuni de interes public cu specific de informare, educare și cultural vor fi susținute printr-o schemă de ajutor de stat, în cuantum de 15 milioane de euro, începând din 1 iulie, timp de un an și jumătate, a anunțat, miercuri, Ministerul pentru Societatea Informațională.
'Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, unele măsuri pentru susținerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc și difuzează emisiuni cu specific de informare, educare și cultural de interes public. În acest scop, Guvernul a decis că operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanțare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 — 31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită', se menționează în comunicat.
Conform MSI, schema de ajutor de stat se va elabora în conformitate cu legislația europeană în materie de ajutor de stat și va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum și procedura de acordare și monitorizare.
Decizia Executivului, scrie AGERPRES, survine la o săptămână după ce ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, anunța că ministerul de resort a propus scăderea la 9% a Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ pentru toți distribuitorii de servicii de televiziune, fie prin cablu, fie prin satelit, precum și constituirea unui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative și informative.
'Vom propune scăderea TVA la 9% pentru toți distribuitorii de servicii de televiziune din România, fie că vorbim de cabliști, fie că vorbim despre cei care distribuie prin satelit. În privința celor care emit programe de televiziune prin Internet, se mai poartă discuții. Scăderea la 9% a TVA vizează numai operatorii de televiziune, nu și pe cei care oferă servicii de date. De asemenea, propunem constituirea acelui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative și informative. Am trimis această informare către CNA, astăzi. Propunerea cu constituirea fondului îi vizează pe cei la care urmărim scăderea la 9% a TVA', a afirmat Grindeanu.
Propunerea înființării Fondului audiovizual a fost, însă, contestată de către distribuitorii de programe TV, aceștia afirmând că ei nu au fost consultați cu privire la acest demers. În plus, aceștia consideră că instituirea unei taxe care să alimenteze un fond nu este potrivită atât timp cât nu se cunosc criteriile pe baza cărora se va face repartizarea ulterioară a sumelor către televiziuni.
Miercuri, surse ministeriale au precizat pentru AGERPRES că autoritățile au în plan amânarea înființării Fondului audiovizual, prin care care distribuitorii de servicii TV din România ar fi trebuit să contribuie cu 5% din totalul veniturilor pentru a veni în sprijinul pieței media.
'Momentan, se poartă discuții pe tema înființării Fondului audiovizual și, mai mult ca sigur, acesta va fi amânat pentru o perioadă. S-au făcut calculele necesare, dar mai sunt de lămurit probleme legate de distribuirea sumei colectate în fiecare an de la operatori. În ceea ce privește ideea de a reduce TVA la 9% pentru serviciile de televiziune oferite de distribuitorii din România, nu există informații conform cărora măsura s-ar aplica de luna viitoare. Sunt discuții și aici', au precizat sursele.
La jumătatea lunii aprilie 2015, Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, atrăgea atenția asupra situației financiare a televiziunilor, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, și propunea instituirea unui Fond audiovizual.
Proiectul arată că Fondul audiovizual se constituie prin colectarea, anuală, a unei contribuții de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe de televiziune prin rețele de comunicații electronice, precum și din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licențelor audiovizuale, prelungirea valabilității licențelor audiovizuale și eliberarea avizelor de retransmisie.