MENIU

Teleorman: Patru suflete trăiesc într-o singură cameră - Hainele ori construirea unei băi sunt un lux pentru o familie nevoiașă

Reportaj Teleorman

În timp ce politicienii se ceartă, oamenii de rând o duc tot mai greu de la o zi la alta. Este și cazul unei familii din comuna Gălăteni, județul Teleorman. Părinții și cele două fetițe pe care le au nu se descurcă lunar cu salariul mic al tatălui. El și soția muncesc și cu ziua pentru a face rost de bani în plus. Cei doi soți ajută alți oameni nevoiași din comunitate atunci când pot și, la rândul lor, sunt ajutați de preotul din sat cu alimente și rechizite, însă nevoile sunt mult prea mari. Hainele ori construirea unei băi sunt un lux pentru familia Ivana. Material realizat de Adina Iliescu și Laurențiu Langa.

Într-o cameră de câțiva metri pătrați părinții, Laura și Mihai, și cele două fetițe de 4 și 6 ani, își împart traiul de zi cu zi. Au cumpărat casa în care locuiesc de 3 ani. În rate, pentru că nu aveau bani. Și acum cei doi soți se chinuiesc să facă locuibilă încă o cameră și să construiască o baie. 

„Ne descurcăm destul de greu, având în vedere ca eu nu pot să am un loc de muncă momentan, îngrijesc fetele, nu am cu cine să le las, el lucrează singur și salariul e așa cum este. La casă ne-am dori să mai facem și noi una alta, de o baie nu avem cele necesare”, a spus mama.

Nu au cu ce, însă. Salariul de pompier adjutant la o firmă privată pe care îl încasează Mihai se duce repede pe facturi și alimente. Ba chiar sunt nevoiți să cumpere și „pe caiet” produse de la magazin, până la salariul următor. 

Drămuiesc fiecare bănuț și fac rost de lemne de iarnă de la alți localnici la care cei doi lucrează cu ziua. Hainele și ghetele de iarnă pentru fetițe sunt un lux. Cu rechizitele îi ajută preotul din sat care strânge donații prin intermediul unei asociații înființate în urmă cu mai mulți ani. În schimb, cei doi soți fac voluntariat și îi sprijină pe alții din comunitate.

Zeci de persoane nevoiașe din sat primesc o masă caldă zilnic, prin grija preotului Daniel Ivan. 

Părintele Ivan a început încă din 2019 să construiască un centru pentru copii abandonați, pentru mame agresate de parteneri, care fug cu copiii de acasă, și pentru bătrânii de care nu mai are nimeni grijă. A reușit să pună pe picioare clădirea principală, însă costurile sunt prea mari. Cei care doresc să sprijine faptele bune ale acestuia o pot face în contul afișat ce aparține asociației Cheia Raiului. 

Cont bancar: RO80 RNCB 0075 1531 6590 0001

Mai multe articole despre:
teleorman familie nevoi cheia raiului asciatie