MENIU

Telefonul mobil poate opri stimulatorul cardiac! Ce trebuie să faci

Viteza cu care evoluează știința și tehnologia ne pune inevitabil în fața unor dileme legate de aparatura de ultimă generație pe care de multe ori trebuie să o folosim. Întrebari de acest gen iși pun, de pildă, oamenii care folosesc un stimulator cardiac sau alt gen de astfel de dispozitive, dar care sunt și utilizatori de telefoane inteligente. 

Cea mai des întâlnită frică a acestora se referă la posibilitatea ca aparatele sa interfereze, și mai cu seamă ce se poate întâmpla în acest caz. Răspunsul specialiștilor este că da, există această posibilitate. Riscul este posibil, însă este foarte scazut și este legat în principal de faptul că un dispozitiv implantat poate să interpreteze greșit semnalul electromagnetic de la un telefon mobil din apropiere. V

orbim de acest fenomen atât în cazul stimulatoarelor cardiace, cât și în cel al cardioverter defibrilatoarelor. Mai concret, dacă un stimulator cardiac, care ajută la reglarea ritmului bătăilor inimii, interferează cu un telefon inteligent, acesta a putea da comanda de oprire temporară a aparatului, ceea ce ar face ca purtătorul gadgetului implantat să leșine. Cardioverter defibrilatoarele sunt implantate la pacienți expuși riscurilor de aritmii ventriculare. În cazul în care dispozitivul detectează o aritmie amenințătoare, acesta descarcă un șoc de mare intensitate, pentru a face ca inima să intre într-un ritm normal.

Există însa și posibilitatea ca un telefon mobil să imite practic un semnal de aritmie periculoasă, ceea ce ar duce la descarcarea de șocuri în mod inutil. Ce-i de făcut? Autoritățile americane care gestionează sistemul de sănătate le recomandă celor care au astfel de implanturi să păstreze telefoanele celulare la o distanță de cel puțin 10-15 centimetri de stimulatorul cardiac sau de un cardio defibrilator.

Acest avertisment a fost lansat pentru dispozitive care au început să fie disponibile pe piață în urma cu un deceniu. Chiar și așa, un studiu european efectuat recent a confirmat că distanța de siguranță recomandată trebuie în permanență monitorizată și ajustată în funcție de evoluția telefoanelor. Potrivit specialiștilor, pentru a vă pune la adăpost de unele neplaceri, nu țineți telefonul în buzunarul de la piept, iar atunci când vorbiți țineți aparatul la urechea opusă față de locul unde aveți implantat dispozitivul.

 
Mai multe articole despre:
stimulator cardiac smartphone fresh refresh