Telefoanele mobile ne pot iradia. Cum să ne ferim de pericol
Telefoanele mobile pot fi periculoase. Sunt milioane de abonamente de telefonie mobilă în țara noastră, iar numărul lor e în continuă creștere.
Telefoanele mobile sunt în permanență în preajma noastră. Căutăm să le avem pe cele mai performante. Suntem dependenți de apeluri, de sms-uri și Facebook. Suntem în punctul în care nu ne mai concepem viața fără un smartphone, însă cu cât devenim mai dependenți de tehnologie, cu atât specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care ne expunem.
Telefoanele mobile emit o radiație elecromagnetică ce poate determina leziuni la nivelul creierului. Cu cât este mai performant un aparat, cu atât iradierea este mai mare, mai ales dacă folosim mai multe aplicații în același timp.
Utilizarea intensă a smartphone-urilor a fost asociată cu mai multe forme de cancer, inclusiv cu cel la sân. Studii recente arată că o convorbire de 50 de minute afectează grav zona creierului care a stat lângă antena telefonului.
Pentru a evita expunerea la radiațiile produse de telefoanele mobile și a evita efectele nocive pe termen lung, experții ne recomandă să folosim un handsfree, pentru că radiațiile sunt de 8 ori mai mici decât atunci când ținem telefonul lipit de ureche.
Este bine să evităm să vorbim la telefon în lift, la metrou sau în zonele în care semnalul este foarte slab, pentru că atunci radiațiile cresc. Trebuie să renunțăm la obiceiul de a vorbi la telefon atunci când ne aflăm într-o mașină în mers, pentru că semnalul este forțat sa “sară” între turnurile wireless la care trebuie să se conecteze, ca să mențină un nivel bun al semnalului în timpul conversației.
Nu trebuie să ținem telefoanele mobile la ureche atunci când apelăm pe cineva, ci abia după ce a răspuns. Atunci când se formează numărul, aparatul emite cele mai multe radiații.
În timpul nopții, telefonul ar trebui să stea închis sau departe de corp, însă ideal ar fi dacă am reuși să nu ținem în camera în care dormim niciun fel de aparatură care emite radiații, precum smartphone, televizor, laptop sau tabletă.