Telefoanele mobile ar putea fi interzise în școli. De când va intra în vigoare această lege
Portugalia ar putea să interzică telefoanele mobile pentru copiii din clasele I-VI. Implementarea măsurii în şcoli este voluntară momentan, însă în funcţie de rezultate, aceasta ar putea deveni obligatorie începând de anul viitor. Alte ţări europene care au adoptat o măsură similară sunt Franţa, Italia, Spania sau Ţările de Jos.
Telefoanele mobile ar putea fi interzise în şcolile dintr-o ţară europeană. Ce ani de studiu ar fi afectaţi. Portugalia are în plan să interzică, începând de anul viitor, telefoanele mobile în şcoli pentru copiii care se află în clasele I-VI. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Ştiinţei şi Inovării, Fernando Alexandre, citând efectele negative asupra copiilor, scrie un site internațional de știri.
Recomandarea interdicţiei a venit din partea guvernului şi momentan, implementarea acesteia rămâne la latitudinea fiecărei unităţi de învăţământ. Cu toate acestea, în funcţie de rezultate, recomandarea s-ar putea transforma în măsură obligatorie în toate şcolile.
„Trebuie să folosim dovezi (informaţii ştiinţifice), trebuie să folosim studii şi trebuie să implementăm practici mai bune. [...] După evaluare şi cu dovezile care se adaugă, de asemenea, în alte ţări, vom efectua această evaluare şi, dacă există dovezi în acest sens [ale unei interdicţii], nu vom avea nicio problemă [în a face acest lucru] [...]. Este firesc să existe o schimbare politică în anul următor”, a subliniat ministrul portughez al Educaţiei, potrivit sursei citate.
„Recomandarea pe care a făcut-o guvernul este o interdicţie. Ceea ce facem în acest an este să studiem rezultatul acestei recomandări, astfel încât anul viitor să putem reevalua măsura”, a declarat Fernando Alexandre jurnaliştilor.
Potrivit mediafax.ro, mai mult de jumătate dintre elevii din ciclul al doilea, din clasele a V-a şi a VI-a, petrec cel puţin patru ore pe săptămână în faţa unui ecran, arată un studiu publicat luni privind bunăstarea şi sănătatea mintală a copiilor şi tinerilor.
Și alte ţări europene au o astfel de măsură implementată în şcoli sau au adoptat recent acest lucru. Printre acestea se află Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Ţările de Jos.