Tehnologia pe care China vrea s-o folosească în revoluția digitală
Cercetătorii chinezi vor să construiască prima colonie de inteligență artificială de pe Pământ, undeva unde majoritatea oamenilor nu ar avea cum să ajungă pentru a le perturba activitatea. Cum va arăta acest imperiu subacvatic?
Oamenii de știință de la Chinese Academy of Sciences vor să creeze o bază la o adâncime de 11 kilometri sub nivelul Mării Chinei de Sud, care să fie condusă exclusiv de către roboți inteligenți.
„Electricitatea va fi furnizată prin cabluri conectate la o navă sau o platformă. Mai mult, va avea platforme de andocare, asemeni unei stații spațiale, pe care submarinele robotice le vor putea folosi pentru a părăsi baza și a desfășura misiuni de explorare asupra formelor de viață marine", au declarat cercetătorii chinezi.
Cercetătorii chinezi vor să construiască un imperiu al inteligenției artificiale
Deși, pare un scenariu demn de filmele SF, acest lucru ar putea deveni realitate. În plus, o astfel de invenție ar putea fi chiar de folos oameniilor de știință, având în vedere că oceanele acoperă mai mult de 70% din suprafața Pământului, iar ei nu au reușit să exploreze până acum mai mult de 1%.
Submarinele ar putea colecta mostre de minerale pe care roboții de la bază le vor analiza, oferind astfel cercetătorilor o paletă largă de informații despre viața din adâncuri.
„Cunoașterea mai amănunțită a oceanelor ar avea destule beneficii – ne-ar ajuta să înțelegem mai bine schimbarea climatică, să descoperim medicamente noi și să descoperim specii de animale pe cale de dispariție", au mai declarat cercetătorii.
Însă, construirea unui astfel de imperiu al inteligenței artificiale ar costa în jur de 160 de milioane, iar din acest motiv, dar și din cauza problemelor politice, unii cercetători consideră că acest proiect nu ar fi fezabil.
„Cu toate astea, beneficiile pe care le-ar aduce o asemenea bază sunt indiscutabile. Este la fel de provocator precum a contrui o colonie pe o altă planetă pentru rezidenții roboți cu inteligență artificială", a explicat unul din oamenii de știință care ia parte la proiect. „Tehnologia aceasta ar putea schimba lumea".