MENIU

Tehnologia care poate face plantele să crească de trei ori mai repede și nu au nevoie de pământ

Oamenii de știință au găsit o metodă inedită de a salva omenirea de la foamete în cazul în care planeta ar rămâne fără apă pentru agricultură. Este vorba despre grădinile-turn în care plantele cresc de trei ori mai repede decât ar fi normal.

În ciuda a ceea ce ai putea crede, aceste plante nu sunt forțate să crească cu ajutorul substanțelor chimice, ci acestea cresc în mod natural folosind biomimica - știința care presupune copierea procesului natural de creștere al plantelor, adaptat noilor tehnologii.

Aceste grădini-turn sunt localizate pe terasa unei clădiri din New York, deci într-un mediu urban, prin definiție artificial, unde apa este extrem de prețioasă, iar poluarea, e la ea acasă.

Electra Jarvis, coordonatoarea proiectului spune că cel mai mare atuu al acestui tip de agricultură este că folosește resurse extrem de puține, dar roadele sunt peste așteptări.

Plantele care cresc de trei ori mai repede fără prea multă apă

În prezent, sectorul agricol consumă circa 70% din apa potabilă a planetei, conform unor studii realizate de World Wildlife Fund. În SUA, procentul este de 80% din totalul apei potabile de la nivel național, ceea ce este enrom. Însă, cu cât populația globală crește, cu atât cantitatea de hrană necesară crește.

În acest sens, grădinile-turn ar putea fi o soluție ideală, deoarece fiecare turnuleț poate găzdui până la 28 de plante diferite, iar ele cresc de trei, până la patru ori mai repede decât în mod obișnuit. Plantele au rădăcinile scăldate direct în nutrienții necesari dezvoltării, iar luminile LED îi oferă suficientă energie și de aceea cresc mult mai repede.

De asemenea, plantele atârnă vertical, fără să fie atașate de sol, iar apa cu nurienți este trimisă la nivelurile superioare prin niște pompe. Creșterea lor este mult mai rapidă și datorită cantității mai mari de oxigen care e absorbită de plante.

„Momentan, grădinile-turn nu sunt pregătite să înlocuiască agricultura tradițională, dar ele sunt o soluție viabilă de viitor. Și chiar dacă nu sună prea bine creșterea unei plante fără sol, dacă legumele și fructele vor avea aceleași vitamine și același gust precum cele tradiționale, soluția merită încercată", a mai adăugat Electra.

Sursa

Mai multe articole despre:
agricultură tehnologie ştiinţă plante