MENIU

Teama despre un atac israelian in Iran scumpește petrolul. Cu cât au urcat contațiile în ultimele săptămâni?

Petroliștii americani se tem de un atac al Israelului în Iran

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 3%, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind un atac al Israelului asupra facilităţilor de producţie a ţiţeiului ale Iranului, relatează CNBC.

Preţurile petrolului au explodat săptămâna trecută din cauza temerilor că Israelul ar putea lovi industria petrolieră iraniană, ca represalii pentru atacul cu rachete balistice al Teheranului, potrivit news.ro.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), benchmarkul american, a crescut cu 9,09% săptămâna trecută, marcând cea mai mare creştere săptămânală din martie 2023. Preţul petrolului Brent, benchmarkul global, a înregistrat o creştere de 8,43%, cel mai mare avans săptămânal din ianuarie 2023.

Luni, preţul contractului pentru noiembrie al WTI era la ora transmiterii ştirii de 77,12 dolari pe baril, în creştere cu 3,68%, în timp ce preţul petrolului Brent pentru decembrie a crescut cu 3,46%, ajungând la 80,75 dolari pe baril.

Preşedintele Joe Biden a descurajat vineri Israelul să lovească instalaţiile petroliere iraniene, după ce preţurile petrolului au crescut cu 5% în urma speculaţiilor privind un posibil atac.

Helima Croft, de la RBC Capital Markets, a declarat că impactul asupra pieţei petrolului ar fi semnificativ dacă Israelul ar lovi Insula Kharg, prin care trec 90% din exporturile de petrol ale Iranului.

Mai multe articole despre:
petrol scumpire israel iran razboi