MENIU

Te respectă copiii? 7 modalităţi să le schimbi atitudinea negativă

Te respectă copiii? 7 modalităţi să le schimbi atitudinea negativă

Respectul pentru cei din jur nu este o abilitatea innascuta. Respectul se invata si se castiga. Aceste lucruri extrem de importante trebuie inoculate si copiilor.

Chiar daca nu toti copiii sunt la fel, toti copiii trebuie invatati ce inseamna sa respecti si ce inseamna sa-ti castigi respectul. Iar parintii au datorita sa le arate copiilor lor ce trebuie sa faca pentru a-i respectat atat pe ei, ca parinti, cat si pe ceilalti oameni.

Cu totii am vazut adolescenti si chiar copii cu varste mai mici care tipa la parinti (sau alti adulti), care vorbesc urat, care comenteaza si vocifereaza cand nu le convine ceva. Pentru parinti pare din ce in ce mai greu sa-i invete pe copii ce este respectul, mai ales cand inclusiv in filme, muzica, jocuri si programe tv sunt promovate furia si modalitatile agresive de a-ti regla socotelile cu cei din jur. La toate acestea se adauga si lipsa timpului, iar unii parinti prefera sa treaca cu vederea iesirile nervoase sau lipsa de respect pentru ca sunt prea obositi si nu mai au puterea sa le mai explice.

Iata 7 lucruri recomandate de specialistii Empowering Parents pentru a-ti fi mai usor sa-i inveti pe copiii tai ce inseamna respectul.

1. Este datoria parintelui sa-i „antreneze” pe copii pentru societate

Copilul trebuie sa stie sa se comporte respectuos atat fata de parinti, cat si fata de alti adulti si fata de copiii de varsta lui sau mai mici. In momentul in care copilul tau depaseste limita pune-ti intrebarea „I-as permite vecinului meu sau prietenului meu, sau unui strain sa vorbeasca asa cu mine?”.

2. Invata-l respectul de mic

Cu cat este mai devreme, cu atat este mai bine. Nu „inchide ochii” la lipsa de respect, pentru ca „e mic si nu stie”. Ii poti spune „La noi in familie nu se vorbeste asa”. Sunt parinti care isi planifica dialogul cu copiii lor adolescenti, inca de cand acestia sunt mici, studiaza, se informeaza astfel incat sa fie cat mai pregatiti pentru ceea ce multi numesc „perioade dificile” in dezvoltarea copilului.

3. Fa echipa cu partenerul de viata

Este destul de bulversant pentru un copil ca un parinte sa-i permita un anumit comportament lipsit de respect, iar celalalt sa fie mai strict. Parintii ar trebui sa discute intai intre ei si apoi sa gaseasca limitele comune care sa fie respectate de intreaga familie, inclusiv de catre ei insisi, precum si consecintele in cazul in care aceste reguli sunt incalcate.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Mai multe articole despre:
copii educaţie reguli comportament respect