MENIU

Te blochezi și la cea mai mică decizie pe care trebuie să o iei? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de probleme cu încrederea de sine

Ce faci dacă te blochezi și la cea mai mică decizie pe care trebuie s-o iei? Foto/Profimedia

Dacă te blochezi și la cea mai simplă decizie pe care trebuie să o iei, atunci înseamnă că ai probleme cu încrederea de sine. Iar asta se rezolvă doar cu ajutorul unor reguli simple ce poți să le aplici în viața de zi cu zi.

Dacă ți se pare un chin să iei chiar și cea mai mică decizie, este posibil să ai probleme cu încrederea în sine, spune terapeuta Eimear O’Mahony.

„Nivelul de încredere pe care îl avem în noi înșine ne determina fiecare gând, sentiment și acțiune”, explică specialistă pentru Hello. Atunci când nu ai încredere în ține, îți este dificil să iei decizii cu care să te simți confortabil.

„Când nu avem încredere în noi, dezvoltăm tipare de negare, auto-trădare, limite slabe și auto-sabotaj”, spune Eimear.

„Atunci când nu avem încredere în noi, avem tendința de a cere sfatul tuturor, în loc să luăm singuri propriile decizii, iar asta duce la un conflict interior și mai mare și la senzația că te simți blocat”, spune Eimear. „Și dacă suntem indeciși și ușor influențați de ceilalți, asta ne va afecta și mai mult încrederea în propriile forțe”, mai spune specialistă.

Obiceiul de a cere părerea celorlalți înainte de a lua o decizie este ceva ce este adesea menționat în sesiunile de terapie, explică Eimear. „Cu toții știm acel sentiment de a ne deschide în față unui prieten sau a unui membru al familiei, iar atunci când încep să ne dea un sfat sau să ne spună propria lor opinie, avem acea senzație de gol în stomac. În adâncul nostru, știm că nu vrem să urmăm acel sfat pe care l-am primit”, mai spune psihologul.

„Întreabă-te ‘Cum m-aș simți dacă aș lua o decizie fără să cer părerea familiei, prietenilor sau colegilor?’. Să simți că este OK dacă alegi asta face parte din procesul prin care înveți să ai încredere în ține”, mai spune specialistă.

Sfaturile pentru a-ți consolida încrederea în propriile forțe

Cu cât te concentrezi mai mult asupra dobândirii încrederii în sine, cu atât mai mult vei putea face față provocărilor vieții, spune Eimear.

„Stabilește-ți țelul de a te concentra asupra unui lucru mărunt în fiecare zi pentru a-ți consolida încrederea în sine”, recomandă specialistă. „Poate fi ceva mic, dar în timp se va acumula, pe măsură ce dovedești că te poți baza pe propriile decizii și pe propria judecată”, adaugă psihologul.

Ea spune că atunci când îți stabilești țeluri mari și nu reușești să le îndeplinești, încrederea ta are și mai mult de suferit.

Iată care sunt micile țeluri

Voi merge la o plimbare de 15 minute în pauză mea de prânz

Voi fi în pat până la ora 22, de luni până vineri.

Nu voi bea alcool în timpul săptămânii.

Voi bea un pahar cu apă imediat după ce mă trezesc.

Voi merge la sala de fitness de trei ori pe săptămâna.

Nu mă voi implică în bârfe despre ceilalți oameni.

În fiecare seară înainte de culcare voi citi cinci pagini din cartea pe care am început-o.

Îmi voi sună un prieten/un membru al familiei săptămâna această.

După ce hainele mele sunt uscate și împăturite, le voi așeza în dulap.

După ce fac curățenie pe blatul din bucătărie, îl voi șterge și voi pune la locul lor spray-ul de curățat și lavetă.

Când ajung acasă din vacanțe, îmi voi goli valiza în loc să o las să stea așa zile întregi.

După ce îmi fac dus, voi pune hainele în coșul pentru rufe murdare.

Când încep să golesc mașina de spălat vase, voi pune toate lucrurile la locul lor.

De ce și cum te vor ajuta astfel de lucruri?

Să realizezi un task sau să îndeplinești un tel îți reafirmă încrederea în ține pentru că creierul iubește finalizarea acțiunilor, spune Eimear.

„Când îndeplinim task-uri individuale, creierul eliberează dopamină și ne oferă sentimente de împlinire, fericire și motivație. Dopamină ne îmbunătățește atenția și concentrarea și creează un cerc al feedback-ului pozitiv, rezultând în și mai multă motivație pentru a realiza un alt task. Dacă realizăm puțin câte puțin din aceste mici îndatoriri, le împiedicăm să se acumuleze și sunt șanse mai mici să ne simțim copleșiți”, declara psihologul.

Toate acestea ne învață că ne putem baza pe noi înșine, iar cele mai importante schimbări benefice în încrederea în forțele proprii vin atunci când ne bazăm pe noi înșine, mai spune specialistă.

SURSA

Mai multe articole despre:
decizii dificile incredere de sine