MENIU

Tayyip Erdogan: Izolarea Qatarului încalcă principiile Islamului și e similară cu pedeapsa capitală

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat izolarea Qatarului de către statele vecine, catalogând-o drept o încălcare a valorilor islamice și echivalează cu o „pedeapsă cu moartea” împotriva guvernului de la Doha, într-o criză cu reverberații puternice, atât în Orientul Apropiat și în afara lui.

Comentariile lui Erdogan au marcat cea mai puternică intervenție de până acum a unuia dintre cei mai puternici aliați regionali de la Doha, la opt zile după ce Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au tăiat legăturile cu Qatar și au impus sancțiuni economice stricte.

Qatar neagă afirmațiile de sprijinire a militanților Statului Islamic și a Iranului. Măsurile împotriva Qatarului, un mic exportator de petrol și gaze cu o populație de 2,7 milioane de persoane, au perturbat importurile de alimente și alte resurse și au determinat unele bănci străine să reducă investițiile.

Qatar, care a importat 80 la sută din produsele alimentare de la statele vecine mai mari din Golful Arab înainte de criza diplomatică, a discutat, de asemenea, cu Iranul și Turcia pentru a-i asigura hrană și apă.

„În Qatar se face o greșeală foarte mare, izolarea unei națiuni din toate punctele de vedere este inumană și împotriva valorilor islamice. Este ca și cum o decizie de a aplica pedeapsa cu moartea a fost luată împotriva Qatarului”, a declarat președintele Erdogan membrilor partidului său de guvernământ de la Ankara.

„Qatar a arătat cea mai decisivă poziție față de organizația teroristă, Statul Islamic, alături de Turcia. Victimizarea Qatarului prin campanii de sabotare nu are nici un scop.”

Turcia și-a menținut relații bune cu statul Qatar, precum și cu câțiva vecini arabi din zona Golfului. Turcia și Qatar au oferit sprijin Frăției Musulmane din Egipt și au sprijinit rebelii luptând pentru răsturnarea președintelui sirian Bashar al-Assad, informează Reuters.