MENIU

Taxa de solidaritate pentru marile companii adâncește scandalul dintre PSD și PNL. Liberalii spun ca nu susțin nicio taxa nouă

Taxa de solidaritate, sursa de tensiune în coaliție. Colaj: Realitatea. Foto: Profimedia

Social-democraţii le-au cerut liberalilor să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari: „Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe”, a fost argumentul reprezentanților PSD în demersul lor. Mai mult, social democrații spun că mesajele venite din partea partenerilor de coaliție sunt contradictorii.

„Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, potrivit unui comunicat de presă.

PNL se opune taxei de solidaritate

Pe de cealaltă parte, reprezentanții PNL au spus că formațiunea politică din care fac parte nu susține majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, întrucât  „ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil”.

„O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu așa ceva. De altfel, coaliția în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente. Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării și de eliminare a unor inechități din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliția de guvernare”, arată un comunicat al PNL.  

Mărul discordiei din coaliție, taxa de solidaritate, se referă la impozitarea de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii. Deși social democrații susțin că această taxă s-ar adresa mai mult companiilor cu capitral străin, voci din PNL susțin că ar putea fi afectate inclusiv companii românești.

Acest conflict vine la mai puțin de 4 luni pana la rotativa guvernamentală, timp în care partidele din coaliție au de pus la punct legi importante, dar și schimbul de ministere care se va face în curând.