"Taxa de centru" din Capitală, modificată din nou
Proiectul controversat al Primăriei Capitalei de introducere a unor taxe pentru accesul mașinilor în centrul orașului a fost suspus dezbaterii publice. Este posibil ca și mașinile cu euro 3 să aibă acces restricționat în zona centrală.
Activiştii au cerut printre altele ca maşinile euro 3 să fie şi ele interzise în centru, iar cele diesel, care poluează mai mult, să fie taxate diferit. Vinieta care trebuia plătită de cei cu maşini înmatriculate în alte judeţe pentru accesul în Capitală a fost deja eliminată.
Una dintre propuneri este ca maşinile euro 3 să intre şi ele în categoria celor poluante, din care acum fac parte doar cele non euro, euro 1 şi 2, conform proiectului, şi care vor fi interzise în centrul Capitalei.
„Toate propunerile pertinente care se încadrează în prevederile legale vor fi luate în considerare şi vor fi cuprinse în proiectul de hotărâre. Sunt câteva propuneri, de exemplu includerea autoturismelor euro 3. Analizăm şi ceea ce înseamnă transportul pe două roţi", a declarat la Pro TV Sorin Chiriţă, City Manager.
O altă propunere este ca maşinile euro 4 să aibă acces pe baza unei taxe, care în varianta de acum este de 900 de lei pe an.
Costel Popa, Asociația Ecopolis: „Parcul auto euro 4, raportat la nivelul de poluare pe care îl produce, acoperă aproape 55% din poluare, ceea ce nu poate fi ignorat. Dacă ne uităm la felia euro 3 nu este suficient".
Proiectul a fost în dezbatere publică până la 30 septembrie
La începutul lunii septembrie 2019, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că vor interveni unele modificări în cadrul proiectului Oxigen prin care se doreşte înlăturarea poluării din Bucureşti.
Locuitorii din zona centrală a Capitalei ar putea fi sprijiniţi să-şi achiziţioneze o maşină nepoluantă sau ar putea primi, în schimbul maşinilor poluante, vouchere cu care îşi vor putea achiziţiona electrocasnice.
"Am luat hotărârea să reformulăm acel articol care se referă la autoturismele înmatriculate în alte judeţe, dar care circulă zilnic prin Bucureşti, deci nu sporadic, întâmplător şi să îmbunătăţim acest articol mai ales că, până la urmă, este adevărat, trebuie să ne referim la norma de poluare a unui autoturism şi nu neapărat la judeţul unde este el înmatriculat, deşi corect este ca taxele şi impozitele şi pe maşini să fie încasate în Bucureşti şi nu în alte judeţe. Prin această reformulare, sugerată de unii dintre dumneavoastră, practic se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt din Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte judeţe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi să fie privite prin prisma normei de poluare", a anunţat Firea, pe 2 septembrie, pe Facebook.
Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietei pentru Bucureşti şi Ilfov, de la 1 ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, până la 30 septembrie.
Prin proiect se defineşte Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - bd. Mărăsesti - str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - str. Izvor - str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzeşti – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.
De la plata noilor taxe vor fi exceptate mai multe categorii de autovehicule, între care cele ale serviciilor de urgenţă, ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, ale Societăţii Transport Bucureşti, cele adaptate special pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi autovehicule aparţinând Patriarhiei Române.