MENIU

Taxa auto trebuie restituită şi cu dobânzi. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi

<p>Taxa auto trebuie restituită şi cu dob&acirc;nzi. Ce trebuie să faci pentru aţi primi bani &icirc;napoi</p>

La finele anului 2014, Guvernul a stabilit modalitatea prin care va fi restituită taxa de poluare.

Astfel, sumele care trebuie restituite de stat, conform hotărârilor judecătoreşti, reprezentând taxa auto, dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi alte sume, devenite executorii până la 31 decembrie 2015, vor fi plătite doar într-un interval de cinci ani, cu plata anuală a numai 20% din valoare.

Însă, şi această Ordonaţă a Guvernului a fost cotestantă în instanţă, ca şi taxa de poluare. Justiţia a fost şi de partea aceasta de partea românilor care câştigat în instanţa dreptul de a primi şi penalităţi pentru taxa de poluare plătită. 

În aprilie, Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate unui român, care acum are de recuperat de la stat o dobândă de circa 9.500 de lei, pentru o taxă de 6.700 de lei.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu Articolul 110 din TFUE.

După aceea, în ianuarie 2012, Guvernul a instituit o nouă taxa auto. Aceasta contravine însă Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, la întrebările preliminare a două instanţe româneşti.

De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.