MENIU

Taxa auto, anunțul oficial. Cum îți recuperezi banii pe care statul ți i-a luat cu japca

Ministrul Mediului propune înlocuirea timbrului de mediu cu o taxă pe carburant

Taxa auto, o poveste fără sfârșit. Statul român i-a jecmănit pe șoferii români de 6,4 miliarde lei cu așa-numitul timbru de mediu și cu alte sume uriașe percepute ca taxe auto, care au fost declarate ilegale de instanțele europene. Acum autoritățile de la București au stabilit detaliile restituirii banilor, dar decid și introducerea unei taxe noi de poluare.

TAXA AUTO. Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică norme pentru rambursarea banilor. Normele vin după ce Executivul a adoptat în luna august o ordonanţă de urgenţă ce permite restituirea taxei speciale auto, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante şi a timbrului de mediu.

TAXA AUTO. Primele trei taxe vor fi returnate în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

TAXA AUTO. Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi restituite în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018, iar timbrul de mediu va fi rambursat în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

Vestea proastă: cei care au datorii la Fisc la momentul restituirii nu vor mai primi toată suma cerută înapoi, pentru că ea va fi folosită la acoperirea acelor datorii, în funcție de mărimea lor.

"Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectuează prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire", scrie în documentul în dezbatere. Tocmai de aceea, cei care uită să treacă în cererea de restituire contul bancar se vor trezi cu cererile respinse.

Potrivit normelor puse luni în dezbatere, organul fiscal va respinge solicitantului restituirea banilor (printr-o decizie de respingere) în următoarele situații:

- dacă nu se depun copiile după cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare sau când nu se transmit informațiile și documentele solicitate de organul fiscal, în termen de cel mult 60 de zile de la solicitare;
- dacă nu se precizează în cererea de restituire contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită;
- dacă organul fiscal observă că suma a fost deja restituită sau compensată cu alte datorii fiscale;
- dacă nu se regăsește dovada plății nici în registrele organelor fiscale, nici la Trezorerie.

Mai multe articole despre:
taxa auto timbrul de mediu