MENIU

Tătaru, despre normele privind începerea noului an școlar: Ordinul devine funcțional după ce trecerea prin Parlament

Tătaru, despre normele privind începerea noului an școlar: Draftul se află în dezbatere publică. Ordinul devine funcțional după ce trecerea prin Parlament

Întoarcerea copiilor în bănci, din toamnă, în condiții de extremă siguranță, continuă să fie unul dintre subiectele momentului în această perioadă. O spune și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a reiterat, astăzi, că draftul de ordin pe care Ministerul Sănătății (MS), în colaborare cu Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne îl va emite privind setul de regli necesar începerii anului școlar 2020-2021 se află, în prezent, în dezbatere publică pe site-ul MS.

“În măsura în care vom avea și proiectul legislativ trecut de Parlament, în baza căruia putem da acest ordin, vom da și ordin, dar în acest moment îl aveți pe site. E un set de reguli atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, cât și ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și a unui triaj epidemiologic. Orice sugestie este binevenită, dar, mă repet, acest ordin va deveni funcțional în măsura în care trecerea prin Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”, a explicat Tătaru.

Legat de acel triaj epideomologic sau observațional pe care părinții vor trebui să îl facă acasă, ministrul a precizat că acesta va trebui adus la cunoștința cadrelor didactice care gestionează fiecare grup de copii. “Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clasei și întregului grup de elevi, care se prezintă în acel moment la școală. În măsura în care putem respecta niște reguli, putem avea și o prevenție corectă”, a arătat Tătaru.

 Întrebat de ce în cazul elevilor distanțarea minimă este stabilită la 1 metru și nu la 1,5, așa cum se întâmplă în cazul adulților, ministrul a răspuns: “În condițiile în (…) care păstrăm și masca, în care păstrăm și dezinfectantul în clasă, păstrăm și niște reguli sau precauții universale în context epidemiologic, distanța de 1 metru este suficientă. După cum ați putut vedea, noi avem oarecum și studiile făcute în țările europene, multe dintre ele renunțând la această distanță de 1 metru, neavând spațiul posibil, dar adaptând acele separatoare din plastic sau păstrând cu strictețe acele reguli, cum sunt dezinfectantele și măștile”.

În context, Nelu Tătaru a concluzionat: „Copiii au dreptul la sănătate, dar oricare dintre acești copii au și dreptul la a învăța, deci noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă”.

Mai multe articole despre:
nelu tataru educatie