MENIU

„ȚARUL” Europei, LOVIT unde-l doare: Conturile lui Putin și Lavrov, înghețate - Sancțiunile economice de la Bruxelles

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Uniunea Europeană ar fi ajuns la o poziție comună pentru blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit unui oficial european citat de Reuters.

Uniunea Europeană este pregătită să suporte costul economic al impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei, cel mai probabil din cauza preţurilor mai mari la energie, au declarat vineri oficiali din UE, potrivit Reuters.

Ambasadorii statelor membre ale UE au decis sancţionarea personală a liderului de la Kremlin şi a şefului diplomaţiei de la Moscova - Lavrov chiar înainte de aprobarea următorului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Toate detaliile privind sancțiunile economice a Rusiei pentru atacul din Ucraina urmează să fie puse la punct vineri, de la ora 16.00, ora României, în reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de ţări din UE.

Totuși, lui Putin și Lavrov nu li se va interzice să călătorească, pentru a menține deschise calea negocierilor diplomatice.

Înainte de apariția informațiilor despre decizia liderilor UE, preşedintele Volodimir Zelenski ceruse Uniunii să sancţioneze Rusia mai rapid şi mai drastic.

Occidentul, tras de mânecă de Zelenski pentru lipsa sancțiunilor contra Rusiei, inclusiv eliminarea din SWIFT - Apel către SUA și UE

Potrivit oficialilor citați de Reuters, ar putea fi decise sancţiuni şi împotriva altor oligarhi ruşi, care nu au fost afectaţi până acum de măsurile luate de UE.

Liderii europeni au discutat joi seara sancțiunile pentru cei doi lideri și cei mai mulți dintre ei s-au arătat în în favoarea lor.

În mare, pachetul de sancţiuni a fost convenit deja în principiu de şefii de state şi de guverne europeni, la un summit de urgenţă care a avut loc în cursul dimineţii de vineri, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Liderii UE ar fi convenit de joi să impună noi sancțiuni asupra sectoarelor financiare, energetice și de transport ale Rusiei, să impună controale la export, iar pe „lista neagră” să fie înscriși mai mulți ruși implicați în invadarea Ucrainei.

Astfel că țările care își vând produsele Rusiei vor avea veniturile comerciale reduse, în timp ce Rusia, care este principalul furnizor de energie al Europei, ar putea riposta prin scăderea vânzărilor de gaze, petrol și cărbune către țăriel din UE.

„Desigur că vom plăti un preț economic pentru acest război”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, înainte de discuțiile cu miniștrii de finanțe din UE la Paris.

„Vom discuta despre acest lucru, despre cum va afecta acest război în previziunile noastre economice. Cred că va avea un impact, dar sunt costuri pe care trebuie să ni le asumăm”, a spus Gentiloni.

Potrivit prognozei Comisiei Europene de la începutul lunii februarie, creșterea economică în cele 19 țări cu moneda euro va fi de 4,0% în 2022, sub nivelul de 4,3% estimat în luna noiembrie 2021, din cauza pandemiei, a aprovizionării sau a inflației record, provocată de creșterea prețurilor la energie.

Miniștrii UE au spus că vor încerca să evalueze vineri impactul invaziei și să găsească soluții pentru atenuarea efectelor.

„Vom avea o discuție despre cum ne putem proteja oamenii și economiile, sigur că există consecințe în sectorul energetic, de exemplu, dar suntem pregătiți”, a declarat ministrul german de finanțe Christian Lindner.

Și ministrul francez,  Bruno Le Maire, a confirmat că urmează sancțiuni dureroase în principal pentru Rusia.

„Economia rusă va plăti prețul pentru decizia Vladimir Putin, iar poporul rus va fi cel care va plăti prețul pentru deciziile Vladimir Putin. Oligarhii ruși vor plăti pentru deciziile nesăbuite ale lui Vladimir Putin”, a spus el înaintea întâlnirii de joi.