Tarom nu poate zbura deasupra Rusiei de 12 ani. Care sunt cauzele
TAROM solicită Rusiei, de peste un an, drept de survol pentru a putea opera cursa directă Bucureşti-Beijing (China), fără a primi însă avizul oficialilor de la Moscova, au declarat pentru MEDIAFAX surse din compania naţională de transport aerian.
"Conducerea companiei a încercat de mai multe ori să obţină drept de survol, a trimis mai multe scrisori guvernului rus pentru a-i solicita acest lucru, a încercat să ia legătura cu ei şi prin Ministerul Transporturilor, şi prin Ministerul de Externe. Au existat chiar şi câteva întâlniri cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ultima având loc acum câteva săptămâni. Acesta nu a venit cu niciun răspuns de la Moscova", au declarat pentru MEDIAFAX surse din TAROM. Din punct de vedere economic, traversarea spaţiului aerian al Federaţiei Ruse pentru a ajunge la Beijing este cea mai viabilă soluţie, fiind cea mai scurtă distanţă şi o singură taxă de plătit.
În plus, avioanele TAROM nu pot zbura mai mult de zece ore fără întrerupere. TAROM are o flotă de 23 de aeronave, din care jumătate au peste 20 de ani vechime. Compania va încheia acest an cu pierderi de opt milioane de lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli. Veniturile operatorului sunt estimate la 1,53 miliarde lei, iar investiţiile planificate se ridică la 92,9 milioane lei. TAROM are circa 2.000 de salariaţi, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi este membră a alianţei SkyTeam din anul 2010. Compania naţională operează peste 50 de destinaţii proprii şi destinaţii deservite de partenerii code share.