Tăriceanu: România trebuie să fie un catalizator în aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE
România trebuie să devină un catalizator în politicile de consolidare a granițelor NATO și UE promovând energic asocierea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în ședința comună a Parlamentului pentru marcarea a 10 ani de la aderarea la NATO.
"România trebuie să folosească întregul său potențial, posibilitățile pe care i le oferă parteneriatul strategic cu SUA și statutul său de membru NATO pentru a asigura, cu toate mijloacele, securitatea teritoriului național și a graniței de est a NATO și a Uniunii Europene. România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a granițelor NATO și UE promovând energic asocierea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca etapă în procesul de integrare europeană. România trebuie să asume rolul de catalizator și în relansarea politicilor de securitate comună și cooperare la Marea Neagră utilizând toate instrumentele instituționale, parteneriatele sale cu statele riverane membre NATO și/sau ale Uniunii Europene precum și rolul său istoric de mediator în acest spațiu", a spus Tăriceanu, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, România trebuie să acționeze cât mai hotărât în NATO și în Uniunea Europeană pentru o politică energetică inteligentă care să asigure tuturor statelor căi alternative de aprovizionare astfel încât să se elimine posibilitatea șantajului energetic din partea oricărui furnizor.
"Evenimentele din ultimele săptămâni, în care Federația Rusă se manifestă cu atâta agresivitate în raport cu statele suverane din vecinătatea ei apropiată, ne îndeamnă să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă România nu era un partener cu drepturi depline al acestor două organizații. Unele partide și personalități politice din România încearcă să instrumentalizeze electoral temele legate de NATO și de Uniunea Europeană. Interesul național definit prin consensul unei majorități mai mult decât semnificative a cetățenilor României și al întregii sale clase politice se exprimă astăzi, ca și în ultimii 20 de ani, prin apartenența statului român la structurile europene și euro-atlantice. Această opțiune fundamentală este esențială pentru prezentul și viitorul societății românești", a arătat președintele Senatului.
Acesta este de părere că a pune sub semnul întrebării seriozitatea acestui angajament politic și moral fundamental este un act antipatriotic și un atentat la interesul național.
"Aceste împrejurări dificile ne obligă nu doar să consolidăm poziția obținută cu sacrificii și stăruință neînduplecată acum 10 ani și să formulăm mai clar să susținem cu mai multă energie acele concluzii pe care evenimentele recente ni le evidențiază mai limpede ca oricând", a explicat Tăriceanu.