MENIU

Tăriceanu despre declararea sumelor mai mari de 1.000 trimise în țară: atitudine milițienească!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ironizat proiectul de lege care prevede că orice sumă mai mare de 1.000 de euro trimisă în România trebuie justificată prin documente. Este o ideee în “spirit miliţienesc”, iar ALDE este împotriva acestui proiect. Între timp, în schița proiectului afișată pe site-ul Oficiului pentru combaterea spălării banilor suma a fost modificată la 2.000 de euor. 

„Nu văd justificarea. Sunt români care fac eforturi foarte mari. Milioane de români care au plecat în străinătate să lucreze, care îşi câştigă viaţa şi îşi obţin veniturile, care au dreptul să şi le gestioneze cum doresc, să le trimită în ţară la familii, să le depună la bănci, să îi investească. Nu ştiu de unde această atitudine care mie mi se pare vecină cu spiritul miliţienesc care domnea odată în România, nu ştiu dacă nu este tot un fel de reverberaţie a modului de gândire pe care unii din cei care funcţionează astăzi în sistem îl au.(...) Pe scurt, suntem împotrivă, ca să fie clar”, a declarat Tăriceanu.

Proiectul de lege de pe site-ul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor prevede, la art. 7 (5), că: "Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro".

În același articol, două aliniate mai jos, se prevede și faptul că persoanele fizice au la dispoziţie maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care au efectuat tranzacţia să raporteze informaţii la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu euro diaspora milițieni