MENIU

E oficial! ALDE iese de la guvernare. Tăriceanu renunță și la candidatura la prezidențiale

ALDE a votat ieșirea de la guvernare. Coaliția de guvernare s-a dăstrămat, iar miniștrii ALDE vor demisiona din guvern marți. 

Ieșirea de la guvernare nu a fost luată în unanimitate. În votul pentru ieșirea de la Guvernare a fost două abțineri, anunță Realitatea TV. 

Liderii ALDE s-au reunit în Biroul Politic Central, de la ora 16:00. Ședința s-a încheita după două ore și jumătate de discuții. 

Cătălin Popescu Tăriceanu a afirmat că luni, la ora 10:00, a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta despre rămânerea sau părăsirea coaliției de guvernare. ”Am așteptat de la doamna premier să văd dacă are un nou plan privind guvernarea”, a spus șeful ALDE. 

Tăriceanu a mai spus că aștepta un răspuns, însă, din păcate, nu am avut nicio propunere. ”S-a luat decizia de a renunța la guvernarea alături de PSD”, a completat acesta. 

Acesta a criticat multe măsuri luate de Guvern, precum Ordonanța 14 sau rectificarea bugetară.

”Guvernarea nu poate rămâne în reperele defensive de până acum, fără o bază corectă, nu putem merge mai depate cu construcții bugetare care nu se pot derula așa cum ne-am imaginat, nu putem susține măsuri cu care nu suntem de acord. Am constat că coaliția cu PSD-ul funcționa defectuos și la nivel local, și la nivel central. De aceea cred că este mai corect să ne despărțim civilizat. Noi vom trece în opoziție”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. 

”Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare pentru că am considerat că este nevoie de continuitate. Însă, am decis să ne despărțim de PSD”, a mai declarat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că va renunța la candidatura la prezidențiale și că și va da demisia din funcția de președinte al Senatului. Liderul ALDE mai spune că partidul pe care îl conduce îl va susține pe Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

”Le-am propus colegilor să susținem candidatura lui Mircea Diaconu. Suntem dispuși să-i acordăm sprijinul logistic pentru a-și derula campania. Am discutat acest lucru și cu Victor Ponta și a fost și el de acord să susțină candidatura lui Mircea Diaconu, care este foarte mobilizat pentru această bătălie”, a mai spus acesta. 

”Evaluările făcute cu colegii mei au demostrat că este mai degrabă o așteptare pentru un alt tip de candidatură și am vrut să demonstrez că nu candidatura la prezidențiale este cea cere ne desparte de PSD. Uite că sunt alte considerente”, mai spune Tăriceanu. 

În plus, Tăriceanu a mai spus că miniștrii ALDE se vor retrage din Guvern. ”Nu am informații că există vreun membru ALDE care nu va renunța la funcția din Guvern”, a completat el.  ”Cine nu respectă decizia va suporta consecințele și mă refer la excluderea din partid”, a mai spus Tăriceanu. 

Conform lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE va vota moțiunea de cenzură inițiată de PNL împotriva Guvernului Dăncilă

Pe de alta parte, la ora 17:00, si PSD s-a reunit în CEx. Conform Realitatea TV, toti membrii Comitetului Executiv National PSD au fost convcati la o sedinta la sediul Guvernului, din Piata Victoriei. Sedinta nu era anuntata initial, astfel incat membrii PSD au fost luati prin surprindere. 

Azi dimineaţă, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la sediul Guvernului, pentru a tranşa viitorul coaliţiei de guvernare, dar Tariceanu nu i-a dat un raspuns concret Vioricai Dancila. El i-a transmis premierului ca decizia va fi luata in sedinta ALDE, care va avea loc la ora 16:00.

Ulterior, Călin Popescu Tăriceanu a mers să discute cu Victor Ponta și cu Mircea Diaconu, la un hotel de lux din București.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu